x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Treaba romaneasca - Bebelusi comandati prin posta

Treaba romaneasca - Bebelusi comandati prin posta

07 Feb 2005   •   00:00

Practicile unei clinici de fertilizare din Romania au intrat in atentia celei mai mari organizatii a profesionistilor britanici din domeniul reproducerii.


IRINA CRISTEA

INTERES. Site-ul BBC prezinta pe larg controversa legata de clinica din Romania
Specialistii de la British Fertility Society il acuza pe cel care a pus bazele clinicii ca produce "bebelusi comandati prin posta" si ca profita de legislatia destul de vaga din Romania si de veniturile mici ale femeilor dispuse sa doneze ovule.

CLINICA. Personajul din centrul controversei este medicul israelian Illya Barr, care a pus bazele, in Romania, Clinicii Global Art, care serveste atat drept centru de donare de ovule, cat si drept centru de fertilizare. Barr a starnit nemultumirea prestigiosului for britanic din cauza unei metode de lucru pe care acesta o considera dincolo de normele si standardele morale ale procedurilor de acest tip. Pe scurt, la Bucuresti ajung, cu transporturi speciale, mostre de sperma cu care, la Global Clinic, sunt fertilizate ovulele donate de romance. Embrionii obtinuti sunt expediati catre clienti, dupa care procedura de fertilizare este finalizata la clinici din tara de origine a acestora.

MOTIVATII. Secretarul societatii britanice, Alan Pacey, a declarat pentru BBC, ca multi specialisti din cadrul organizatiei sunt foarte ingrijorati de ce se intampla la Bucuresti si mai ales de faptul ca doctorul Barr a recunoscut ca si-a infiintat clinica in Romania pentru ca aici nu exista multe restrictii cand vine vorba despre donat ovule. "In Israel exista o adevarata criza de donatoare", a spus israelianul, adaugand ca beneficiarii embrionilor produsi in Romania sunt incurajati si de amanuntul ca "romanii sunt, din punct de vedere fizic, foarte asemanatori cu israelienii". Un alt motiv de ingrijorare este, spun expertii britanici, faptul ca donatoarele romance ar fi exploatate. Doctorul Pacey spune ca majoritatea sunt studente, care sunt ademenite sa isi suplimenteze astfel veniturile, si ca nu sunt suficient protejate. La Global Clinic, o donatoare este platita cu 200 de dolari, fata de 7.000 cat ar primi, de exemplu, in SUA.

×
Subiecte în articol: observator