x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina - trasa din nou de urechi

Ucraina - trasa din nou de urechi

21 Dec 2004   •   00:00

Ucraina a fost din nou aratata cu degetul intr-un cadru diplomatic international pentru modul in care a pus in aplicare construirea canalului navigabil Bistroe. De data aceasta, cei care vor lua masuri impotriva Kievului sunt reprezentantii Conventiei de la Aarhus, semnata in 1998.

SESIZARE. Acest tratat reglementeaza accesul la informatie, participarea publica in procesul de luare a unei decizii si accesul la justitie in problemele de mediu. Romania a sesizat secretariatul Conventiei in luna iunie, plangerea discutandu-se saptamana trecuta la o reuniune ce a avut loc la Geneva. Delegatia romana a reafirmat incalcarea de catre Kiev a Conventiei de la Aarhus pentru ca Ucraina nu a informat publicul la momentul adecvat, anterior luarii unei decizii cu privire la aprobarea proiectului si initierea lucrarilor, si ca nu a furnizat publicului interesat oportunitatea de a se implica efectiv in procesul de luare a deciziei.

CONVENTIA. Diplomatii romani au sustinut ca publicul si ONG-urile din Romania pot fi caracterizate drept public interesat conform prevederilor Conventiei. Rezultatele intrunirii vor fi aflate in mai 2005, data la care Comitetul de aplicare va prezenta un raport al sesiunii. Raportul va include o analiza a solicitarii romane, existand posibilitatea de a propune anumite recomandari sau masuri care sa fie luate in vederea asigurarii conformitatii conduitei Ucrainei cu prevederile. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator