Institutul Cantacuzino a confirmat existenţa unui nou caz de infectare cu virusul gripal A/H1N1, a anunţat, astăzi, un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre o persoană sosită, în 8 iunie, de la Toronto.
Astfel, numărul persoanelor confirmate cu noua gripă, pe teritoriul României, se ridică la 10. Este vorba despre o persoană sosită în data de 8 iunie de la Toronto şi care s-a prezentat, în ziua următoare, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' cu simptome specifice noii gripe, informează Agerpres.În prezent, aceasta este internată în Institutul 'Matei Balş', sub supraveghere medicală. Medicii declară că starea sa de sănătate este bună, persoana în cauză aflându-se sub tratament cu medicamente antivirale.
În acelaşi timp, autorităţile sanitare au început investigaţia epidemiologică pentru identificarea contacţilor. Având în vedere că, din primele cercetări, reiese că persoana infectată s-a deplasat doar între aeroport şi casă, medicii specialişti se aşteaptă ca numărul contacţilor să fie redus.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de marţi s-au externat din Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' toţi pacienţii care fuseseră infectaţi cu noua gripă.
Dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Luxemburg. Împreună cu ministrii ţărilor europene, ministrul român al Sănătăţii a discutat o serie de teme importante, printre care şi asigurarea securităţii sănătăţii prin vaccinarea împotriva virusului gripal A/H1N1.
La Luxemburg s-a stabilit că este prioritară obţinerea unui vaccin eficient împotriva virusului A/H1N1, la un preţ echitabil în ceea ce priveşte distribuirea şi vânzarea acestuia. De asemenea, s-a mai discutat despre necesitatea elaborării de urgenţă a unei strategii comune a UE pentru vaccinare. În cadrul acesteia, ar urma să fie incluse pentru vaccinare aproximativ 5% dintre persoanele care lucrează în serviciile publice, în administraţie, armată şi sănătate. La acestea se adaugă încă 30% dintre persoanele aparţinând unor categorii la risc din populaţia generală.
Institutul Naţional Cantacuzino are capacitatea de a înfiola o cantitate de 5 milioane de doze de vaccin gripal, în decursul a 3 luni de zile după izolarea tulpinii virusului, adaugă comunicatul Ministerului Sănătăţii. (V.A.)