Un şofer român de camion a devenit erou naţional în Italia, după ce a salvat viaţa unei fetiţe de opt ani. El se numeşte Ion Purice, are 29 de ani, este născut la Tulcea, dar trăieşte împreună cu familia în localitatea Taglio di Po, provincia Rovigo. El este tatăl unui copil de trei ani şi lucrează ca şofer la o firmă de transport veneţiană, relatează gazetaromaneasca.com.
Gestul, surprins de o cameră de supraveghere
Incidentul a avut loc duminică dimineaţă, iar imaginile cu gestul românului au fost surprinse de o cameră de supraveghere. Copilul a fost proiectat pe şosea, în urma unui accident de maşină, iar românul a făcut un adevărat zid cu TIR-ul său pe autostrada Milano-Veneţia, pentru a-l proteja. Românul a evitat astfel ca fata să fie lovită, din greşeală, de alte maşini care veneau din spate.
Echipaleje de salvare au sosit la locul accidentului şi au transportat copilul la un spital din Bergamo. Fata de origine marocană este acum în stare destul de gravă, dar stabilă.
După sosirea ajutoarelor, Purice şi-a reluat călătoria. "Mi-ar plăcea să-l văd, să-i strâng mâna şi să îi mulţumesc", a declarat tatăl fetei, care este încă internată la terapie intensivă în Bergamo.
Angajatorul i-a dezvăluit identitatea
Identitatea eroului a fost dezvăluită de angajatorul său, proprietarul unei companii de transport alimente, cu sediul în Porto Viro, provincia Rovigo.
Contactat telefonic, patronul românului a declarat pentru gazetaromaneasca.com că angajatul său este pe traseu, în Amsterdam, iar în cursul zilei de joi se va întoarce în Italia. ”Îl aşteaptă peste 50 de jurnalişti, nu doar din Italia. Cel puţin până în acest moment am fost invadaţi de telefoane. Toţi doresc să-l felicite”, a declarat el.
Ambasada îi mulţumeşte
Ambasada României la Roma a salutat gestul românului salvator. "Ambasada României în Italia salută gestul cetăţeanului român Ion Purice, şoferul de tir care a salvat viaţa unui copil rănit într-un accident petrecut pe autostrada A4 din nordul Italiei.
Ambasada mulţumeşte cetăţeanului român pentru contribuţia deosebită pe care a adus-o la imaginea întregii comunităţi româneşti din Italia. Gestul său, unul firesc de altfel, constituie un model şi demonstrează încă o dată că imaginea pozitivă a unei comunităţi se poate construi prin gesturi simple, aflate la îndemâna fiecărui cetăţean.
Reacţia unanim pozitivă a presei şi opiniei publice italiene este, la rândul său, o dovadă că rasismul este un fenomen marginal în societatea italiană şi că mass-media şi cetăţenii din ţara-gazdă sunt deschişi în a aprecia calităţile reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia de fiecare dată când au ocazia", se arată într-un comunicat citat de gazetaromaneasca.com.