x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu: Am decis să declar stare de urgenţă

Videanu: Am decis să declar stare de urgenţă

07 Ian 2009   •   00:00
Videanu: Am decis să declar stare de urgenţă

După decizia Rusiei de a sista întreg tranzitul de gaze naturale de pe teritoriul Ucrainei, destinat Europei, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat pentru astăzi, la ora 10:00, un comandament de urgenţă la sediul instituţiei. La întrunire au participat reprezentanţii Petrom, Transgaz, Distrigaz şi oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniu (ANRE).



În urma şedinţei de urgenţă, ministrul Economiei a declarat că a luat decizia de a declara stare de urgenţă în România. Acesta a calificat decizia drept un "instrument legal" prin care agenţii economici, în principal Transgaz, să poată gestiona operativ sistemul de transport, în ordinea priorităţilor stabilite la Ministerul Economiei. Potrivit ministrului, măsurile luate până în prezent au fost de compensare. Acesta a precizat că trebuie acoperită o gaură de 7 milioane metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă 7000 tone de păcură pe zi, informează Antena3. "Asigur toţi românii că nu vor avea de suferit nici în alimentarea cu gaze, nici în alimentarea cu energie termică, iar industria va fi afectată doar dacă scade temperatura sub o medie de -15 grade C", a spus Videanu. Ministrul a adăugat că a fost luată decizia de amânare a repornirii activităţii unor companii industriale până săptămâna viitoare, el oferind exemplul Mechel Târgovişte.
Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.

Legea 346 pe 2007, referitoare la măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, prevede că starea de urgenţă este determinată de trei situaţii, respectiv diminuarea cu peste 20 la sută a cantităţilor de gaze naturale importate, diminuarea cu mai mult de 20 la sută a cantităţilor de gaze naturale din producţia internă, cauzată de accidente şi apariţia unor temperaturi extrem de joase la nivelul întregii tari sau în zone însemnate ale ţării, pe perioade îndelungate de timp, care conduc la un consum excesiv de gaze naturale. În situaţia de urgenţă, operatorul Transgaz are acces liber la cantităţile înmagazinate şi capacităţile de extracţie, alocarea acestora pe proprietari urmând a se realiza potrivit regulilor specifice, elaborate de operator (Transgaz), de operatorul depozitului de înmagazinare subterană şi de proprietarii gazelor naturale.

×
Subiecte în articol: observator gaze