x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin bani de la americani

Vin bani de la americani

10 Feb 2005   •   00:00

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a promis sprijin financiar pentru bazele militare ce vor fi amplasate in Europa de Est, inclusiv pentru Romania. Investitiile militare americane la noi se vor ridica la 28 de milioane de dolari.

ANCA ALDEA - Bruxelles

BRUXELLES. Seful diplomatiei americane Condoleezza Rice si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer
Mesajul conciliant cu care Rice a venit la Bruxelles pentru a se intalni cu ministrii de Externe din NATO a fost insotit de doua solicitari. Romaniei i s-a cerut sa contribuie financiar la pregatirea fortelor militare irakiene si la securizarea frontierelor, precum si "sa participe material pentru reconstructia in Irak". Raspunsul din partea Bucurestiului este asteptat, la Bruxelles, la reuninea la nivel inalt din 22 februarie.

Washingtonul s-a angajat sa sprijine tarile care nu-si permit sa suporte cheltuielile aferente misiunilor internationale si a anuntat recent deblocarea a circa 400 de milioane de dolari, fonduri destinate investitiilor militare din unele state care au trupe in Afganistan si Irak.

AJUTOR PENTRU SARACI. Banii sunt destinati, in principal, bazelor pe care America intentioneaza sa le construiasca in aceste tari, inclusiv in Romania, a declarat, la Bruxelles, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Banii pe care Congresul SUA a fost de acord sa-i investeasca, incepand cu anul fiscal urmator, in "tarile care promoveaza libertatea in lume", constituie un fond numit "Initiativa Solidaritatii". Romania "va primi 28 de milioane de dolari de la Washington, in timp ce Bulgaria va beneficia numai de 24 de milioane de dolari, a adaugat seful diplomatiei romane".

Lista Washingtonului este cuprinzatoare, dupa cum sustin unele surse diplomatice, iar banii americani ar reprezenta si o metoda de convingere pentru aceste state sa nu-si retraga sprijinul din Irak. De altfel, scopul primei vizite oficiale in calitate de sef al diplomatiei americane a fost de a-i sensibiliza pe liderii europeni sa se alature SUA in incercarea de a implementa democratia in Irak. Relansarea relatiilor transatlantice, intrate in impas in 2003 din cauza razboiului din Irak cu care trei puteri europene - Franta, Germania si Rusia - nu au fost de acord, urmeaza sa ia o noua turnura o data cu importanta pe care SUA o acorda Uniunii Europene. Ca stat membru NATO, Romania continua sa fie implicata in diferite misiuni militare externe, costisitoare si solicitante. Fara sa exemplifice, secretarul american de stat a declarat ca sunt "unele tari NATO care au acceptat imediat sa contribuie la antrenamentul trupelor irakiene si altele care si-au exprimat intentia de a participa la aceasta misiune". Romania a trimis deja doi ofiteri la Napoli pentru a invata, alaturi de expertii Aliantei, tehnici de antrenament pentru irakieni. Alti cinci instructori romani urmeaza sa fie trimisi in afara tarii pentru a deprinde aceste tehnici, a tinut sa precizeze general-locotenentul Nicolae Dohotariu de la Cartierul General Suprem al Fortelor Aliate din Europa.

FLANCUL DE EST, IGNORAT
Rice a salutat initiativa UE de a aloca un ajutor de 250 de milioane de euro pentru Autoritatea Palestiniana. Desi nu a detaliat rolul NATO in Orientul Mijlociu, secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a precizat ca Alianta poate avea o pozitie constructiva in zona printr-un parteneriat cu tarile mediteraneene. Europenii mai au doua saptamani sa se gandeasca la nuantata politica externa a SUA. Se spera, totusi, ca unele subiecte timid abordate la Bruxelles - Republica Moldova, Transnistria etc. - sa fie tratate la reuniunea din 22 februarie.
×
Subiecte în articol: observator