x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vita nobila - Regina Maria, personaj de carte

Vita nobila - Regina Maria, personaj de carte

27 Mar 2005   •   00:00

Urmasa a reginei Victoria a Marii Britanii, regina Maria a Romaniei este alaturi de reginele Maud a Norvegiei (1869-1938), Sofia a Greciei (1870-1932) si Alexandra a Rusiei 1872-1918), subiectul unei istoriografii recent aparute.

"Nascute pentru a conduce: cinci regine, nepoate ale reginei Victoria", opera Juliei P. Gelardi aduce in prim-plan figurile nepoatelor reginei Marii Britanii, punand accent atat pe comportamentul acestora in mediul familial, cat si pe modul in care s-au implicat in politica internationala in timpul si dupa primul razboi mondial.

MODEL. Regina Maria s-a remarcat in istoria Europei, fiind considerata una dintre eroinele Aliatilor din primul razboi mondial datorita rolului pe care l-a jucat in sprijinirea si incurajarea regelui Carol in rezistenta sa contra agresiunii Puterilor Centrale. "Farmecul reginei nu a reusit sa-l acapareze insa si pe presedintele american Woodrow Wilson la Conferinta de pace de la Versailles, dar statutul ei de vedeta, modul in care era vazuta de multi politicieni europeni, dar si de presa, a constituit unul dintre motivele care au influentat modificarea teritoriului Romaniei peste noapte", explica criticul Merle Rubin intr-un articol dedicat cronologiei Juliei Gelardi. Regina Maria s-a aflat din nou in centrul atentiei si de-a lungul calatoriei sale triumfale in Statele Unite din anul 1926, in timp ce in Romania, din cauza unor intrigi politice, si-a pierdut influenta asupra regelui Carol, a subliniat autoarea istoriografiei. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: observator