Retragerea lui Mircea Geoană din CSAT a fost salutată ironic de şeful statului, care a susţinut că reperele retragerii din Irak sunt cunoscute prin memorandumul româno-irakian aprobat şi de Guvern şi de Parlament. Documentul prevede prezenţa trupelor române în Irak până la 31 iulie 2009, dar Geoană spune că un calendar de retragere nu este acelaşi lucru cu o dată-limită.
"Încep prin a saluta anunţul domnului Mircea Geoană că doreşte să se retragă din CSAT", şi-a început şeful statului declaraţia susţinută ieri la Cotroceni, amintind apoi că prezenţa preşedintelui Senatului în CSAT a fost "impusă" de liderul PSD partenerilor de Coaliţie şi concretizată printr-o ordonanţă de urgenţă emisă rapid de Guvern.
Dincolo de asta, şeful statului a susţinut că nemulţumirea lui Geoană cum că plecarea din Irak a trupelor româneşti n-ar fi fost planificată în CSAT, ci anunţată de el într-o vizită "electorală" nu are fundament. Traian Băsescu a înşirat o serie de acte normative care legiferează Memorandumul dintre Guvernul român şi cel irakian cu privire la prelungirea prezenţei trupelor româneşti pe teritoriul acestui stat, document aprobat şi de Guvern, şi de Parlament.
Potrivit memorandumului invocat de Traian Băsescu, trupele româneşti se vor retrage cel mai târziu la 31 iulie 2009. "Termenul de cel mai târziu implica orice altă dată înainte de 31 iulie 2009, ca termen maxim de retragere", a precizat Traian Băsescu.
4 IUNIE - STABILITĂ DE "GENERALI"
Traian Băsescu a dat însă, ieri, o serie de amănunte, în privinţa calendarului retragerii. Şeful statului a spus că data de 4 iunie, cea în care a făcut vizita în Irak, a fost stabilită de "generali", nu de politicieni, pentru a fi predat mandatul trupelor române către cele irakiene şi că a fost nevoie şi de o întâlnire cu preşedintele irakian pentru a-l informa că "trupele româneşti nu mai sunt trupe combatante pe teritoriul Irakului".
El a mai spus că toate operaţiunile sunt planificate să se termine la 25 iulie, existând o rezervă pentru evenimente neprevăzute.
Traian Băsescu a precizat şi că vizita în Afganistan a fost programată la o zi distanţă pentru că între timp trebuia să meargă în Insula Mare a Brăilei, unde a fost invitat de deputatul PSD Culiţă Tărâţă.
DEZINFORMARE DELIBERATĂ
În replică, Geoană reclamă faptul că memorandumul prevede prelungirea prezenţei noastre în Irak şi nu retragerea şi că în CSAT nu a existat nici o discuţie pe această temă. "Un calendar de retragere trebuie să aibă o dată de început, o dată de încheiere şi etape", a solicitat Geoană. Liderul PSD a afirmat că, dacă Traian Băsescu ştia de data de 4 iunie, din partea generalilor aliaţi, trebuia să informeze CSAT şi Parlamentul.
"Traian Băsescu ştia aceste detalii şi le-a păstrat numai pentru dânsul şi pentru domnul Stănişoară. Nici măcar ministrul Afacerilor Externe nu a fost informat cu privire la acest demers", a spus Geoană, precizând şi că decizia de a ieşi din CSAT este definitivă pentru că nu vrea să fie "un element de decor".
"Este regretabil că şeful statului, prin omisiune deliberată, a dezinformat opinia publică şi a încercat să facă propagandă electorală. Traian Băsescu nu este capabil să conducă o instituţie democratică. Nu este capabil să conducă un stat democratic şi nu este demn să reprezinte comandantul forţelor armate româneşti", a spus Geoană.
Citește pe Antena3.ro