"Guvernul nu exclude eventuala majorare a salariului minim, discuţii pe acest subiect urmând să aibă loc după analiza rezultatelor economice din primul semestru", a declarat, astăzi, premierul Emil Boc, după ce a participat la discuţiile de la Ministerul Muncii, pe tema legii unice de salarizare.
Premierul şi-a justificat prezenţa la discuţiile cu sindicatele prin dorinţa de a se asigura că procesul de elaborare a legii unice este derulat conform graficului."Sunt discuţii intense, consistente, am văzut preocupări din partea tuturor. Cred că proiectul de lege va fi finalizat la timp. Am transmis acest mesaj şi determinarea noastră de a merge până la capăt cu această lege unică", a declarat Boc.
Premierul a arătat că legea va fi aplicată la nivelul tuturor agenţiilor şi structurilor guvernamentale, indiferent de modul de finanţare.
"Am vrut să transmit membrilor Grupului de lucru că am discutat în Guvern propunerile anunţate şi formulate de ei privind posibilitatea de a avea pentru anumite structuri legi separate. Punctul de vedere al meu şi al ministrului (Marian Sârbu - n.r.) este că avem nevoie de o singură lege", a mai spus Emil Boc.
Premierul a amintit că în şedinţa de miercuri a Executivului vor fi discutate principiile de elaborare a legii pensiilor.
Emil Boc a declarat, vineri, la Cluj, că legea salarizării unice a bugetarilor va fi una fără excepţii şi fără privilegii, pentru toţi cei plătiţi din bani publici.
Premierul a mai participat în 5 mai, la discuţiile pe această temă. El spunea atunci că cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvern, iar secretarii de stat care au astfel de puncte de vedere, să uite de ele sau să iasă cu demisia din sală.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) Valentin Mocanu a declarat, în 14 mai, după finalizarea întâlnirii grupului de lucru pe problema legii unice, că s-au făcut paşi importanţi, reuşindu-se definitivarea modului în care va arăta grila de salarizare în sistemul bugetar.
El spunea atunci că, până la viitoarea întâlnire, în funcţie de propunerile ministerelor, grila de salarizare "va fi populată cu toate funcţiile din sistem".
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Executivul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, anunţa atunci premierul Emil Boc. (V.A.)