x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Celebrele protocoale s-au transformat în Comitete. SRI, Parchetul General și MAI, reuniți într-o nouă structură

Celebrele protocoale s-au transformat în Comitete. SRI, Parchetul General și MAI, reuniți într-o nouă structură

de Ion Alexandru    |    05 Sep 2022   •   07:45
Celebrele protocoale s-au transformat în Comitete. SRI, Parchetul General și MAI, reuniți într-o nouă structură
Sursa foto: gov.ro

​​​​​​​Premierul Nicolae Ciucă a aprobat, la finalul săptămânii trecute, înființarea unui nou organism, denumit Comitetul Interinstituțional pentru Combaterea Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului. Noua entitate este condusă de șeful Oficiului Național pentru Spălarea banilor, Adrian Cucu, și reprezintă ceea ce era, pe „vremuri”, protocolul de cooperare. Asta, deoarece, din această structură, fac parte SRI, Parchetul General, Ministerul Afacerilor Interne, ASF și Banca Națională a României. Iar persoanele desemnate nominal să facă parte, ca membri titulari sau ca membri supleanți, au fost, de asemenea, aleși pe „sprânceană”.

În 16 martie 2022, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind constituirea unui Comitet Interinstituțional pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, proiect finanțat în cadrul Programului de Sprijin pentru Reforme Structurale 2017-2020. Prin acest document, se arată că dispozițiile unui act european au fost deja transpuse în legislația din România, prin adoptarea Legii nr. 129 din anul 2019, lege prin care s-a stabilit obligația statului român, prin autoritățile sale competente și în coordonarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de a realiza o Evaluare de Risc Națională (NRA), de a stabili și de a implementa un Plan de acțiune pentru gestionarea acestor riscuri, precum și de a comunica aceste rezultate către Comisia Europeană, către statele membre și Autorității Europene de Supraveghere.

Programul urmărește, pe de o parte, o evaluare la nivel național a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului și, pe de altă parte, instituirea unor mecanisme adecvate de atenuare a riscului de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

Înființat pe 2 septembrie

Iată-ne, așadar, în luna septembrie, la șase luni de la acel moment, când același Guvern al României, prin premierul Nicolae Ciucă, a emis, la data de 2.09.2022, Decizia nr. 454 privind constituirea acestui Comitet Interinstituțional pentru aprobarea raportului evaluării naționale a riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului, a Planului național de măsuri și a actualizării acestora.

Conform acestei decizii, începând cu data intrării în vigoare a acesteia, se constituie Comitetul Interinstituțional pentru aprobarea raportului evaluării naționale a riscurilor se spălare a banilor și a finanțării terorismului.

Componența Consiliului este una mai mult decât interesantă. Președintele noii entități formate este Adrian Cucu, președintele Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Cucu este membru titular al Consiliului, însă de la Oficiu mai este desemnată, ca membru supleant, Claudia Bonta.

Ministerul Justiției vine în acest Consiliu cu secretarul de stat Nelu Ciobanu, ca membru supleant, dar și cu directorul de cabinet Sorin Tănase, în calitate de membru supleant.

Se întâlnesc generalii

Alte instituții care compun noua entitate sunt MAI, Parchetul General și SRI. De la Ministerul de Interne, membru titular este chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat pe Ordine Publică, dar și directorul Aurel Dobre.

Parchetul General o are drept membru titular pe însăși Gabriela Scutea, procurorul general al României. Supleanți sunt prim-adjunctul Maria Magdalena Militaru și procurorul-șef adjunct al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Marius Voineag.

SRI participă la acest Comitet cu șeful Brigăzii Antiteroriste, generalul Dorin Rădulescu, ca membru titular, și cu Dan Andrei, ca membru supleant.

Alte două instituții participante sunt Autoritatea de Supraveghere Financiară (prin titularul Alexandru Codescu și supleantul Paul Baranga) și Banca Națională a României (prin titularul Cătălin Davidescu și supleantul Sofiea Balaban Grăjdan).

Componență interesantă

Văzând componența de mai sus, este și mai interesant de aflat că președintele Comitetului, Adrian Cucu, este căsătorit cu Carmen Cucu, aceasta din urmă lucrând la ANAF. Claudia Bonta, auditor financiar la ONPCSB, este căsătorită cu Octavian Bonta, cadru MApN.

Supleantul din partea Parchetului General, Marius Voineag, este căsătorit cu judecătoarea Marilena Voineag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Iar supleantul de la BNR, Sofiea Balaban Grăjdan, este soția celebrului Adrian Balaban Grăjdan, fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Trofeul Calității”.

Oficiul Spălării Banilor are și Secretariatul tehnic al Comitetului

Toate aceste persoane vor participa, conform deciziei premierului Ciucă, adoptată la data de 2 septembrie, la luarea deciziilor Consiliului Interinstitutional înființat în ceea ce privește „aspectele din domeniul de competență al instituțiilor sau al autorităților pe care le reprezintă”.

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor asigură Secretariatul tehnic al Consiliului. Entitatea își va desfășura activitatea pe baza unui regulament propriu de organizare și funcționare, care va fi aprobat în prima ședință de lucru.

Consiliul se va întruni în ședințe de lucru la solicitarea președintelui sau a oricăruia dintre membri.

×