x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Completul “lui Dragnea” judecă, azi, multe dosare cu PSD-işti

Completul “lui Dragnea” judecă, azi, multe dosare cu PSD-işti

de Ion Alexandru    |    15 Apr 2019   •   07:40
Completul “lui Dragnea” judecă, azi, multe dosare cu PSD-işti

Completul Penal 2, de cinci judecători, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are, astăzi, o zi plină. Judecătorii ar trebui să ia în discuţie ultimul termen în dosarul privind “angajările fictive de la DGASPC Teleorman”, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, anul trecut, pe fond, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Însă completul în cauză are, începând cu ora 9.00, o serie de dosare “grele” vizând apeluri şi contestaţiile în anulare formulate, fie de parchet, fie de celelalte părţi din aceste cauze, vizând alţi lideri social-democraţi. Printre cauzele care vor fi judecate astăzi sunt cele care îi vizează pe Adrian Severin, Constantin Niţă sau Dan Şova.

 

Liviu Dragnea află, astăzi, dacă completul de 5 judecători de la ÎCCJ, învestit să judece apelul declarat de acesta împotriva hotărârii de anul trecut, emisă de un complet de 3 judecători, va menţine pedeapsa de la fond. O altă posibilitate este să se aştepte decizia Curţii Constituţionale în legătură cu sesizarea făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe chestiunea completelor specializate. Preşedintele PSD a fost condamnat, în vara anului trecut, în accepţiunea avocaţilor săi, de un complet nelegal constituit, la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani şi 6 luni, pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. Apărătorii din acest dosar au cerut completului de 5 judecători, care judecă apelul, să constate ilegalitatea constituirii completului de fond, să desfiinţeze hotărârea dată şi să trimită cauza spre rejudecare, deoarece ÎCCJ nu a respectat prevederile articolului 29 din Legea nr. 78/2000, nedesemnând un complet specializat să judece acest dosar. La termenul de luna trecută, judecătorii au refuzat să discute acest subiect, cerându-le avocaţilor să depună în scris solicitarea şi atrăgându-le atenţia că, la termenul de astăzi, să depună concluziile scrise şi să-şi pregătească clienţii pentru ultimul cuvânt, deoarece instanţa va rămâne în pronunţare.

 

Avocaţii sunt rezervaţi

Situaţia dosarului liderului PSD este destul de complicată. Pentru că, deşi completul de apel nu a soluţionat cererea avocaţilor, la CCR a fost înaintată o cerere privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi ÎCCJ, pe de altă parte, vizând exact aceste completuri specializate. Curtea Constituţională a rămas în pronunţare pentru data de 19 aprilie, adică la sfârşitul acestei săptămâni.

Teoretic, ÎCCJ ar trebui să aloce un alt termen, pentru a vedea care este răspunsul Curţii Constituţionale, deoarece în cazul admiterii existenţei conflictului juridic de natură constituţională, hotărârea de la fond urmează a fi desfiinţată. Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că ia în calcul şi posibilitatea că va fi arestat, fapt ce confirmă poziţia unuia dintre avocaţii din acest dosar, care vorbeşte despre o atitudine a completului de judecată care converge în această direcţie. Termenul în dosarul lui Dragnea va începe să se judece la ora 11.00.

 

Dosare la “foc automat”

Tot mâine, acelaşi complet urmează să judece şi apelul formulat de DNA împotriva deciziei de la fond în care fostul primar PSD al municipiului Constanţa, Radu Mazăre (condamnat definitiv într-o altă cauză), a fost achitat, anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cauza privind construcţia campusului social “Henri Coandă”.

În acelaşi dosar, au mai fost achitaţi fratele lui Radu Mazăre, fostul parlamentar Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern. Cei trei au fost puşi sub acuzare de DNA pentru luare de mită, dare de mită şi fals în declaraţii. Cauza va intra pe rol la ora 9.00.

Iar, tot de la ora 9.00, acelaşi complet urmează să judece recursul în anulare al fostului europarlamentar Adrian Severin. În februarie 2018, Severin a fost eliberat condiţionat din penitenciar, după ce a executat un an şi trei luni dintr-o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Acesta este acuzat că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea unor jurnalişti de la “The Sunday Times” de a-i plăti 100.000 de euro pentru depunerea unor amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în sprijinul unor companii pe care cei în cauză pretindeau că le susţin.

Înalta Curte trebuie să judece, totodată, şi un recurs al lui Adrian Severin în legătură cu respingerea cererii pe care a formulat-o de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu un articol din Codul de procedură penală, fostul eurodeputat fiind de părere că toate deciziile luate de completurile de 5 judecători, constituite până la sfârşitul anului trecut, sunt lovite de nulitate absolută.

 

Doi foşti miniştri, eliberaţi, au contestaţii în anulare la acelaşi complet

La acelaşi complet de judecată, tot astăzi, vor compărea foştii miniştri PSD Dan Şova şi Constantin Niţă. Cei doi au fost eliberaţi din penitenciar, în urma deciziei CCR care a constatat nelegala constituire a completurilor de 5 judecători care au pronunţat, în cazurile lor, decizii definitve de condamnare.

Dan Şova a fost condamnat, în vara anului trecut, la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul “CET Govora”, fiind acuzat de trafic de influenţă. Şova a mai fost obligat să plătească şi 100.000 de euro. El a reuşit să anuleze sentinţa de condamnare şi, astăzi, se judecă un nou termen al contestaţiei sale în anulare.

În aceeaşi situaţie se află şi fostul ministru PSD al Energiei, Constantin Niţă, condamnat, la cererea DNA, la o pedeapsă privativă de libertate de patru ani, pentru trafic de influenţă. Procurorii susţineau, în rechizitoriul înaintat instanţei, că, în anul 2013, Constantin Niţă i-ar fi solicitat controversatului afacerist Tiberiu Urdăreanu, un comision de 5 la sută din valoarea unui contract încheiat de compania UTI cu Primăria Municipiului Iaşi. Şi contestaţia în anulare depusă de Niţă a fost admisă, cauza ajungând să se judece la acelaşi complet C2 de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

 

Completul Penal C2 de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va pronunţa sentinţa definitivă în dosarul lui Liviu Dragnea, are, astăzi, o zi “social-democrată”.

 

 

 

×