x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristoiu: "Ipostaza de preşedinte care spune a obosit"

Cristoiu: "Ipostaza de preşedinte care spune a obosit"

de Gabriela Antoniu    |    21 Mai 2008   •   00:00
Cristoiu: "Ipostaza de preşedinte care spune a obosit"

Sinteza Zilei de la Antena 3, a întrecut din nou talk-show-ul "Feţele Realităţii". Cu un rating de 2.6, Mihai Gâdea şi Ion Cristoiu continuă să ocupe primul loc în topul talk-show-urilor din România. Deşi emisiunea Realităţii TV l-a avut ca invitat special pe preşedintele României, emisiunea a înregistrat luni un rating de 2.4. Analistul politic Ion Cristoiu (foto) ne-a explicat care este semnificaţia ratingului scăzut al preşedintelui Băsescu.



Sinteza Zilei de la Antena 3, a întrecut din nou talk-show-ul "Feţele Realităţii". Cu un rating de 2.6, Mihai Gâdea şi Ion Cristoiu continuă să ocupe primul loc în topul talk-show-urilor din România. Deşi emisiunea Realităţii TV l-a avut ca invitat special pe preşedintele României, emisiunea a înregistrat luni un rating de 2.4. Analistul politic Ion Cristoiu (foto) ne-a explicat care este semnificaţia ratingului scăzut al preşedintelui Băsescu.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Ion Cristoiu, cum explicaţi scăderea din ultima vreme a audienţei emisiunilor la care e invitat preşedintele Traian Băsescu?
Ion Cristoiu: E o tendinţă, deoarece nu numai prin raportare la emisiunea "Sinteza zilei", dar şi la alte apariţii, la B1 TV, la TVR, preşedintele a înregistrat o audienţă catastrofală. Explicaţia trimite la mai mulţi factori: 1. Preşedintele se repetă. Luni seara un timp uriaş a fost sacrificat de Traian Băsescu pentru a ne povesti din nou cum a fost el suspendat în urma unui complot, lucru pe care l-a mai spus pe la televiziuni de o sută de ori. Deci nu e o noutate. 2. Preşedintele îşi reduce tot mai mult prerogativele la una singură. Cea de a spune. Spunerea sa a fost interesantă cîtă vreme telespectatorii credeau că va fi urmată de a face. De altfel, în aceasta constă interesul stîrnit de apariţia unor şefi de stat premieri pe posturile tv. Ei apar de regulă pentru a anunţa anumite decizii importante. Traian Băsescu apare tot mai mult în ipostaza de lider de opinie. Telespectatorii ştiu deja că preşedintele vorbeşte degeaba. 3. Preşedintele îşi alege cu grijă jurnaliştii în aşa fel încît să nu i se pună întrebări incomode. Mulţi telespectatori se uită la un dialog de dragul confruntării în sine, în cazul preşedintelui îi lipsesc confruntările.


  • E un semn că preşedintele a expirat sau e pe cale să expire?
Nu, e un semn că ipostaza de preşedinte care spune şi nu face a obosit şi avînd în vedere că această ipostază depinde de audienţă, în momentul în care nu mai are audienţă dispare şi ipostaza de preşedinte care spune. Dacă adversarii săi ar fi deştepţi n-ar mai reacţiona la declaraţiile preşedintelui şi atunci apariţiile televizate nu şi-ar mai avea rostul.


  • Mai are Traian Băsescu resurse să revină?
Nu ştiu dacă mai are sau nu, dar se impune să apară mai rar şi numai în momentele în care ceea ce spune poate fi pus în practică.


  • Aţi putea da un exemplu?
Să se pronunţe public numai despre lucruri care intră în prerogativele sale.


  • Şi sînt şanse ca preşedintele Băsescu să intre în matca prerogativelor constituţionale avînd în vedere că sîntem într-un an electoral şi va urma altul, iar şeful statului a făcut campanie făţişă PD-L?
Implicarea în campania electorală este catastrofală atît pentru el, cît şi pentru PD-L. Mergînd pe această direcţie preşedintele va accentua ipostaza de candidat perpetuu. Candidează la postul de primar al Capitalei împotriva lui Sorin Oprescu. Va candida la un post de parlamentar supunîndu-se votului uninominal, iar cînd va candida la Preşedinţie, va fi prea tîrziu.


  • De ce? S-a epuizat?
Da.


  • Poate fi un semnal pentru şeful statului şi creşterea audienţei emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3?
Creşterea spectaculoasă , audienţei la "Sinteza Zilei", o emisiune care îl critică, este un semn şi mai îngrijorător. Asta înseamnă că a crescut îngrijorător numărul telespectatorilor care vor să regăsească pe micul ecran poziţiile lor anti-Băsescu. Şi avînd în vedere că atacurile violente în genul celor ale lui Valentin Stan aduc un scop de audienţă, înseamnă că electoratul antibăsescian s-a radicalizat pînă la violenţă.


  • Care ar fi substratul acestei radicalizări?
Sînt cîteva explicaţii. 1. Traian Băsescu a atacat dur politicienii electoratului captiv al partidelor. În momentul în care îi spui lui Ion Iliescu "bătrînul edec", toţi iliesciştii devin nervoşi. 2. Traian Băsescu este deja la al patrulea an de mandat. Un mandat în care a fost şi este perceput drept cel mai puternic om din România. Pentru o mare parte a electoratului el este un fel de Ion Iliescu al anilor ’90. 3. Faţă de primele luni de mandat, Traian Băsescu nu mai ştie să dea înapoi, vremea scuzelor a trecut. Electoratul percepe că preşedintele se crede infailibil. 4. Preşedintele nu mai are simţul stării de spirit a publicului. E o greşeală să dezgroape momentul referendumului în condiţiile în care majoritatea românilor nu mai vor să-şi amintească de acel moment. Fie şi din credinţa că suspendarea a fost o prostie.


  • Ce alte personalităţi politice au mai făcut asemenea greşeli şi care a fost deznodămîntul?
Traian Băsescu e unic şi repetabil.

×
Subiecte în articol: basescu traian politic preşedintele