x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Critici pentru PPE: Gabriela Creţu, pentru extinderea concediului maternal

Critici pentru PPE: Gabriela Creţu, pentru extinderea concediului maternal

07 Mai 2009   •   00:00

Eurodeputata social-democrată Gabriela Creţu, membră a Comisiei Parlamentului European pentru drepturile femei şi egalitatea de gen (FEMM), a criticat, joi, blocarea, de către dreapta europeană, a prelungirii concediului maternal în Uniunea Europeană.



Deputaţii europeni urmau să supună la vot, miercuri, raportul eurodeputatei socialiste Edite Estrela privind extinderea concediului de maternitate pentru mamele din statele membre ale UE.  Însă, ca urmare a unui amendament oral propus de grupul PPE (popularii europeni), plenul PE a votat cu 347 voturi pentru, 256 împotrivă şi zece abţineri retransmiterea raportului Estrela la comisia FEMM.

Amânarea votului asupra raportului respectiv implică reluarea negocierilor de către viitorul Parlament European şi risipirea oricăror şanse de a ameliora curând condiţiile de muncă şi concediu ale mamelor din UE, în contextul actualei crize economice.

"Este dovada celor două feţe pe care le are dreapta europeană, marea a valorilor familiei. Popularii o apără dar cu următoarele condiţii: să nu fie vorba de femei, să nu fie vorba de copii, să nu implice nici cea mai mică cheltuială a societăţii, să nu ia în considerare realitatea socială a zilele noastre. În fapt, apără interese economice foarte clare - a celor care vor să aibă forţă de muncă gratis, fără nici un efort...', a declarat Gabriela Creţu.  

În statele membre ale UE, perioada de concediu pe care mamele o pot lua după naştere variază între 14 săptămâni şi 2 ani. Membrii FEMM au pledat pentru o perioadă cuprinsă între 14 şi 20 de săptămâni de concediu post-natal şi pentru extinderea perioadei în care mamele primesc salariul întreg de la două la şase săptămâni.  

Scopul acestei iniţiative este să promoveze îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează. Propunerile însă nu au reuşit să convingă PPE, care a invocat faptul că angajatorii vor fi descurajaţi de o asemenea măsură.

×
Subiecte în articol: politic