x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Euroalegeri - Măsuri antifraudă, pe masa Guvernului

Euroalegeri - Măsuri antifraudă, pe masa Guvernului

de Carmen Vintila    |    22 Aug 2007   •   00:00
Euroalegeri - Măsuri antifraudă, pe masa Guvernului
Sursa foto: CONSTANTIN CIOBOATA /

Conservatorii au prezentat ieri, in cadrul unei conferinţe de presă, măsurile care cred ei a fi necesare pentru limitarea fraudei electorale la euroalegeri.

"Vom cere ca in toate secţiile de votare să fie afişate pedepsele care vor rezulta in urma unor fraude electorale", a spus purtătorul de cuvănt al PC, Bogdan Ciucă. O altă solicitare a conservatorilor este ca inscrierea alegătorilor pe listele suplimentare să se facă in baza unei declaraţii olografe, in care să se specifice faptul că persoana respectivă nu şi-a exercitat dreptul de vot in altă localitate, precum şi faptul că a luat la cunoştinţă prevederile legale in cazul votului multiplu. Declaraţia olografă va fi verificată de către preşedintele secţiei de votare şi va fi vizată de acesta. De asemenea, PC vrea ca la listele suplimentare şi speciale să se adauge o rubrică specială in care să se inscrie codul numeric personal al alegătorului, pentru ca in cazul in care acesta a votat şi in secţia de bază să poată fi pedepsit potrivit legii. PC a mai solicitat ca BEC să facă o raportare a prezenţei la vot din două in două ore, inclusiv la inchiderea procesului de vot. O altă măsură cerută de PC este ca urna mobilă să fie trimisă la alegător numai in urma unei cereri exprese şi a prezentării unui certificat medical.


MĂSURI AGREATE. Propunerile PC au fost susţinute ieri de vicepreşedintele Ioan Ţundrea la Victoria, unde experţii juridici ai partidelor şi reprezentanţii Guvernului s-au intălnit pentru a discuta despre modificarea legii electorale in perspectiva euroalegerilor. "Sunt avute in vedere măsuri prin care cetăţenii care intenţionează să voteze in mai multe localităţi să cunoască asprimea legii", a declarat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, reprezentantul Guvernului la discuţii, enumerănd o serie de măsuri discutate, printre care cele propuse de PC. Tot ieri, Bogdan Ciucă a subliniat că introducerea votului uninominal este o necesitate, prercizănd că PC susţine varianta propusă de Pro Democraţia, care este cea mai apropiată de proiectul conservator.


Trimise şi dezbătute la Parlament

Modificările asupra legii alegerilor pentru PE propuse Guvernului vor fi discutate lunea viitoare in cadrul Comisiei de Cod Electoral. Potrivit deputatului PSD Valeriu Zgonea, modificările asupra legii vor fi făcute printr-un singur act normativ. Zgonea a declarat că partidele au agreat propunerea ca listele să cuprindă şi codul numeric personal al alegătorului, precum şi varianta declaraţiei olografe. Totodată, membrii comisiei vor trebui să decidă prin vot ca in intervalul de 60 de zile premergător datei organizării alegerilor să nu fie dat publicităţii nici un sondaj de opinie.

×
Subiecte în articol: politic