Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Comitetului de Organizare UEFA şi cu cei ai Federaţiei Române de Fotbal, în contextul în care Bucureştiul va fi unul dintre cele 13 oraşe care vor găzdui meciuri ale Turneului Final EURO 2020, a informat PMB.
"Bucureştiul trebuie să devină cu adevărat o capitală europeană, iar postura de gazdă a unui campionat european se înscrie cu adevărat în această viziune. Este un proiect care ţine de mândria noastră naţională, de aceea atât noi, cât şi celelalte instituţii publice cu responsabilităţi în organizare trebuie să luăm toate măsurile pentru ca Bucureştiul să nu fie cu nimic mai prejos decât celelalte oraşe participante", a declarat primarul general, Gabriela Firea.
Ea a precizat că modernizările în infrastructura Capitalei solicitate a se realiza până în 2020, conform cerinţelor UEFA, reprezintă un obiectiv major pentru actuala administraţie. Unul dintre proiectele asumate se referă la reabilitarea străzilor şi modernizarea arterelor cu linii de tramvai din zona adiacentă Arenei Naţionale, printre care: bdul Basarabia, bd. Chişinău şi Şoseaua Pantelimon, unde lucrările sunt finalizate în proporţie de 70%.
În ceea ce priveşte configurarea transportului în comun, astfel încât acesta să aibă capacitate corespunzătoare de a prelua spectatorii spre şi de la stadion, Gabriela Firea a subliniat că actuala administraţie a iniţiat măsuri pentru a creşte atractivitatea transportului în comun, a alocat fonduri pentru reparaţii şi modernizări la parcul auto RATB, urmând să organizeze o licitaţie internaţională pentru achiziţionarea a 500 de autobuze noi.
Unul dintre obiectivele UEFA este atingerea pragului de 80% a spectatorilor care folosesc transportul în comun, bicicleta sau se deplasează la stadion pe jos. Astfel, s-a discutat despre stabilirea unor trasee pentru biciclişti spre şi de la stadion şi amenajarea unui veloparc în perimetrul arenei.
Arena Naţională dispune în acest moment de 125 de locuri pentru persoane în scaune cu rotile, precum şi de facilităţi de acces pentru acestea. În vederea transparenţei alocării locurilor pentru persoane cu dizabilităţi la stadion, este în curs încheierea unui parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru persoane cu dizabilităţi, pentru accesarea bazei de date şi comercializarea biletelor în baza CNP-ului.
Gabriela Firea a amintit că PMB a finalizat Centrul Municipal Integrat Pentru Situaţii de Urgenţă care va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an, reunind toate instituţiile angrenate în gestionarea situaţiilor de urgenţă de pe raza municipiului Bucureşti şi Ilfov.
În ceea ce priveşte construcţia Sălii Polivalente, unde, conform cerinţelor UEFA, la Campionatul European ar trebui organizat centrul de presă, primarul Capitalei a declarat că proiectul este "în continuare blocat" din anul 2014, în contextul în care cei doi ofertanţi se contestă reciproc.
"Pe 29 septembrie, instanţa trebuie să se pronunţe din nou faţă de precizările solicitate de unul dintre cei doi ofertanţi. Termenul de finalizare a Sălii Polivalente este de 24 de luni de la momentul atribuirii contractului. Voi face toate demersurile legale pentru ca investiţia pentru care există finanţare de la bugetul local să poată fi demarată şi finalizată până la Campionatul European", a susţinut Firea.
În cazul în care situaţia Sălii Polivalente nu se va clarifica în aşa fel încât proiectul să fie finalizat la timp, s-a luat în discuţie construirea unei facilităţi provizorii cu o suprafaţă de minim 1.240 mp care să permită compartimentarea potrivit normelor UEFA la nu mai mult de 400 de metri de stadion, a menţionat PMB.
Pe Arena Naţională se vor juca în total patru meciuri - trei din faza grupelor şi unul în optimi. www.agerpres.ro