x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoana s-a sfatuit cu Iliescu

Geoana s-a sfatuit cu Iliescu

06 Mai 2004   •   00:00

Proaspat desemnat candidat al PSD la Primaria Capitalei, Mircea Geoana a acordat Jurnalului National un interviu in exclusivitate in care dezvaluie faptul ca s-a sfatuit cu presedintele Ion Iliescu inainte de a accepta sa candideze

PSD si-a lansat ieri oficial candidatii pentru Bucuresti: Mircea Geoana (Primaria Generala), Vasile Gherasim (Sectorul 1), Neculai Ontanu (Sectorul 2), Eugen Plesca (Sectorul 3), Vasile Mihalache (Sectorul 4), Catalin Stoichita (Sectorul 5) si Dan Darabont (Sectorul 6). Cu doar cateva ore inainte de lansare, Mircea Geoana a acordat un interviu in exclusivitate Jurnalului National.
SILVIU SERGIU

  • Domnule Geoana, ati renuntat la inaltele cancelarii europene in favoarea gropilor si cainilor vagabonzi din Bucuresti. Nu este prea brusca aceasta trecere?

    Mircea Geoana: Nu. Cred ca in viata fiecarui om politic apare un moment in care trebuie sa faca o schimbare si nu poate fi numit un om politic cineva care nu accepta o confruntare electorala. Cred ca a venit clipa ca ministrul de Externe sa demonstreze nu numai ca este un ministru de Externe care se bucura de o anumita apreciere, interna si externa, ci si unul care poate sa se aplece catre lucruri mai concrete. In plus fata de asta, eu cred ca s-a creat, datorita activitatii din ultimii ani, o anumita imagine a lui Mircea Geoana, care este in principal pozitiva, dar care arata doar o latura a cine sunt si ce s-a intamplat in viata mea pana sa ajung ministru. Putina lume stie ca sunt nascut in orasul asta, ca am copilarit langa Cismigiu, ca am facut Politehnica din Bucuresti, putina lume stie ca am lucrat pe santier un numar de ani, ca am lucrat chiar la centralele termice din sudul Bucurestiului, CET Sud sau CET Grozavesti, putina lume stie ca am fost si arbitru de fotbal vreo trei ani. Putina lume stie ca am diploma in administratie de la cea mai buna scoala din Europa.

  • Totusi, functia de ministru este mai inalta decat cea de primar al Bucurestiului. Pare mai degraba o retrogradare?

    Cine are iluzia ca a fi ministru e mai important decat a fi primar al Bucurestiului, un oras cu doua milioane si ceva de locuitori, care are un buget de 36.000 de miliarde de lei si care reprezinta un vot popular, al doilea dupa alegerile prezidentiale, inseamna ca nu stie ce inseamna sa fie primar de Bucuresti. Faptul ca 14 ani am avut primari care nu au dat efectiv ceea ce asteptau bucurestenii de la ei, faptul ca am lasat impresia ca primarul general al Bucurestiului se implica mai mult in lupte suburbane si ca reputatia acestei institutii este destul de modesta in ochii bucurestenilor, este mai degraba un aspect conjunctural.

  • Cand vi s-a propus sa candidati la Primaria Bucurestiului?

    In urma cu cateva luni.

  • Concret, de la cine ati primit propunerea sa candidati?

    A fost o discutie mai ampla la nivelul conducerii de partid. Nu ascund faptul ca a fost o decizie care nu a fost usor de luat, m-am consultat si cu familia, cu sotia mea, Mihaela, m-am consultat si cu Adrian Nastase, cu ceilalti lideri ai partidului si am acceptat aceasta provocare intelegand ca un om care doreste sa aiba o cariera politica lunga si importanta trebuie sa treaca printr-un test electoral.

  • Dar cu presedintele Iliescu v-ati consultat?

    Evident presedintele Romaniei este in afara discutiilor partinice, dar nu ascund faptul ca am avut discutii si cu dl presedinte Iliescu, pe care il respect foarte mult. E firesc, ca ministru de Externe, sa ma consult cu domnia sa inaintea luarii unei astfel de decizii si nu ascund faptul ca, in cursul unor deplasari in strainatate pe care le-am avut cu dl presedinte, am discutat despre acest subiect, cerandu-i sfatul, intelegand ca, datorita experientei sale politice si viziunii sale politica, poate da un sfat bun unui tanar politician.

  • Sa inteleg ca presedintele Iliescu va sfatuit sa candidati?

    Evident presedintele a lasat decizia la latitudinea mea si a conducerii partidului, dar cred ca si domnia sa este de parere ca nu te poti numi politician adevarat pana nu te infrunti cu electoratul si pana nu demonstrezi ca esti un politician matur.

  • Prin candidatura dvs la Primarie, premierul Adrian Nastase ramane singurul potential candidat al PSD la Presedintie. Sunt voci care spun ca avem de-a face cu o mutare strategica a presedintelui Iliescu...

    In nici un caz. Eu am spus-o in mai multe ocazii ca nu a existat nici o discutie serioasa la nivelul partidului nostru cu privire la un alt candidat la Presedintie in afara de Adrian Nastase. Este singurul care are anvergura si experienta necesara pentru a ocupa functia suprema in stat. Cred ca a fost doar o speculatie de presa, pentru ca Mircea Geoana are sondaje foarte bune. Acest lucru ma bucura, dar nu este suficient pentru a te califica pentru astfel de competitii. Decizia noastra nu are nici o legatura cu institutia prezidentiala. Este vorba de o decizie la nivelul partidului.

  • In presa s-a scris ca ati acceptat sa candidati numai dupa ce vi s-a promis functia de premier dupa alegerile generale. E adevarat?

    Cred ca doar o speculatie de presa. In politica reala, astfel de discutii sunt ipotetice. Nu este normal sa stai sa discuti repartitia unor functii in stat atata timp cat nu ai castigat alegerile. Preocuparea noastra in acest moment este sa castigam alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, pentru a vedea apoi ce formule executive vor fi. Repet, a fi primar al Bucurestiului reprezinta o functie cel putin comparabila cu orice alta functie in stat si cred ca baza electorala, baza de experienta civica ma poate califica, in viitoarea mea cariera politica, practic pentru orice alta functie in stat.

  • O sa va luati un concediu fara plata de la minister. Nu credeti ca este un moment nepotrivit sa va retrageti acum, cand procesul de negociere a aderarii la UE este in plina desfasurare?

    Eu nu ma retrag. E un concediu fara plata, asta nu inseamna ca nu am sa acord atentie activitatilor importante pentru aderarea la UE a tarii noastre. In astfel de momente imi voi face datoria si fata de minister si evident ca voi tine cont si de obligatiile de campanie.

  • Daca veti pierde alegerile, credeti ca infrangerea va echivala cu sfarsitul carierei dvs politice?

    Eu am invatat in America ca infrangerea nu este o optiune si pleci cu mentalitate de invingator, iar acesta este un lucru foarte important. Intentia mea este de a pune victoria ca o prima optiune. Evident este dreptul suveran al alegatorului sa-si aleaga primarul pe care il doreste. In orice caz sunt suficient de tanar si suficient de ambitios pentru a merge mai departe in politica si sunt convins ca voi avea posibilitati in viitor pe masura asteptarilor mele.

    CV

  • Mircea Geoana s-a nascut la 14 iulie 1958. Este licentiat al Institului Politehnic si al Facultatii de Drept, Bucuresti.

  • A intrat in Ministerul Afacerilor Externe in 1990 si a ocupat functiile de sef al directiei de Afaceri Europene (NATO, Uniunea Europeana, OSCE, UEO, Consiliul Europei) si de director general al Directiei Generale Europa, America de nord, Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa.

  • In 1992 a absolvit Ecole Nationale d’Administration din Paris.

  • In perioada 1993-1995 a fost purtator de cuvant al MAE.

  • In 1999 a absolvit Programul de Dezvoltare Managerial al Grupului Bancii Mondiale la Harvard Business School.

  • Este doctor in economie mondiala la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

  • In februarie 1996 a fost numit in functia de ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii, devenind astfel, la 37 de ani, cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman.

  • In decembrie 2000 fost numit ministrul Afacerilor Externe.

  • In aceasta calitate, in anul 2001 a indeplinit si functia de presedinte in exercitiu al Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa(OSCE).

  • Este casatorit cu Mihaela Geoana si are doi copii, Ana Maria si Alexandru.
  • ×
    Subiecte în articol: politic cred geoană