x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea de cenzură PNL-UDMR, respinsă

Moţiunea de cenzură PNL-UDMR, respinsă

24 Sep 2009   •   00:00
Moţiunea de cenzură PNL-UDMR, respinsă

Senatorii şi deputaţii au dezbătut, astăzi, în şedinţă comună, moţiunea de cenzură "Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost", depusă de 120 de parlamentari PNL şi UDMR. Moţiunea a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului. Iniţiatorii acestui demers au contabilizat doar 112 bile albe în favoarea moţiunii. Pentru a trece, avea nevoie de 236 de voturi.



Pentru a fi considerată adoptată, moţiunea de cenzură a PNL şi UDMR avea nevoie de 236 de voturi exprimate în favoarea sa. În momentul votului însă, doar 251 de parlamentari din totalul de 471 de senatori şi deputaţi existenţi şi-au exercitat dreptul de vot, două voturi fiind anulate de comisia de numărătoare a voturilor. Alţi 97 de parlamentari PSD prezenţi la procedura de vot au preferat să se abţină. În schimb, parlamentarii PDL prezenţi au votat cu bilele la vedere, sub privirile atente a doi colegi de partid, puşi special lângă urne pentru a supraveghea şi preveni apariţia unor eventuale defecţiuni în popriile rânduri. În aceaste condiţii, obiectul demersului opoziţiei, legea asumată a salarizării unice, merge la promulgare.

Iniţiatorii moţiunii de cenzură - PNL şi UDMR - au solicitat demisia membrilor Cabinetului Boc şi au facut apel la parlamentarii PSD şi PD-L să folosească "posibilitatea legală, democratică de a tăia nodul gordian al acestei coaliţii care scârţâie din temelii", relatează Antena3.

"Stimaţi colegi de la PD-L şi PSD, astăzi aveţi posibilitatea legală, democratică de a dovedi contrariul: de a tăia nodul gordian al acestei coaliţii care scârţâie din temelii, aveţi şansa de a vota pentru o moţiune de cenzură îndreptată împotriva unei salarizări proaste, care scade veniturile oamenilor şi nu le uniformizează, de a vota împotriva unui Guvern incompetent care nu-i mai reprezintă pe români. Aveţi şansa de a abandona tipul de politică conflictuală şi machiavelismul impus de la Cotroceni, slujirea unui singur om şi a proiectelor sale personale", se arată în finalul moţiunii de cenzură.

Opoziţia subliniază, în textul moţiunii, că PDL şi PSD nu au apelat la acest gest până acum pentru că nu au aceste valori, iar "ciolanul puterii este mult prea mare şi prea important", dar mai ales pentru că ei sunt "prizonierii unei persoane şi al proiectului său politic: Traian Băsescu şi cel de-al doilea mandat al său".

Conform Constituţiei şi Regulamentului Parlamentului, acordarea încrederii Guvernului şi retragerea încrederii acordate se decide cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică cu 236 de opţiuni pentru, din totalul de 471. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, în acest caz salarizarea unică, se consideră adoptat.

Liderii celor două partide iniţiatoare ale moţiunii de cenzură s-au arătat sceptici în privinţa şanselor de reuşită ale acestui demers. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, săptămâna trecută, că nu crede că această moţiune va trece, însă a apreciat că "rostul unei moţiuni de cenzură nu se limitează la şansele ei de a trece sau nu", fiind un gest politic. Conform liderului PNL, parlamentarii liberali vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu fi niciun fel de îndoială asupra votului lor. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus că nu crede că moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR va trece, dar că a semnat-o pentru a-i "sâcâi" pe cei de la guvernare.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că nu este speriat de o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, deoarece continuă să susţină că legile promovate de Executiv sunt necesare pentru reformarea statului.

Parlamentarii PNL şi UDMR au mai iniţiat în trecut o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, în prima sesiune parlamentară din acest an. Moţiunea de cenzură intitulată "Marea păcăleală - PDL-PSD", semnată de 124 de parlamentari ai PNL şi UDMR, prin care se cerea demiterea Guvernului "ca primă măsură eficientă de luptă împotriva crizei economice", a fost dezbătută şi respinsă în data de 13 mai, după ce a întrunit 130 de voturi favorabile, 272 de parlamentari pronunţându-se "împotrivă". (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic