x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase vrea mai multa democratie in PSD

Nastase vrea mai multa democratie in PSD

08 Feb 2005   •   00:00

Intr-o retrospectiva a anului electoral 2004, cuprinsa in Raportul privind rezultatul alegerilor si strategia politica a PSD, ce va fi prezentat maine la sedinta Biroului Executiv Central, Adrian Nastase recunoaste ca partidul a pierdut din cauza perceptiei publice privind stilul si conduita politica a partidului.

Liderul PSD sustine ca, de foarte mult timp, partidul a fost perceput de o parte importanta a electoratului ca un "rau necesar" si nu ca o optiune politica si valorica dezirabila. "Aceasta conduita politica a fost asociata cu atribute ca aroganta, ostentatie, coruptie, birocratizare, centralizare", spune Nastase.

Totodata, schimbarea interna a partidului reprezinta o prioritate in raportul liderului PSD. "Faptul ca «innoim» conducerea nu inseamna ca dispar toti liderii care au consacrat partidul; faptul ca «intinerim» nu inseamna ca acordam functii doar pentru varsta inscrisa in buletinul de identitate; faptul ca vrem sa dam mai multa autonomie filialelor nu inseamna ca ele vor conduce partidul", defineste Adrian Nastase restructurarea PSD. El sustine ca problema reformei partidului nu este o problema de oameni, ci una de organizare si de management. Liderul PSD spune ca, la viitorul Congres, membrii partidului trebuie sa fie preocupati de democratizare si descentralizare, optimizarea relatiei de reprezentare si formalizarea unui mecanism de decizie colectiva "imposibil de pus in paranteze de catre lider, indiferent care va fi acesta".

SOLUTII. Nastase ofera in raport mai multe solutii privind procesul de reforma a partidului. Astfel, alegerile preliminare ar putea deveni singura modalitate prin care partidul isi desemneaza membrii in toate structurile de reprezentare, precum si candidatii la alegerile locale - primarii, consilii locale si judetene - si parlamentare. "Rezultatul alegerilor preliminare va fi respectat", puncteaza raportul.Deasemenea candidatul la Presedintia Romaniei al PSD ar putea fi ales prin vot secret in cadrul unor prealegeri. Se doreste si o crestere a rolului si autonomiei liderilor locali, iar pentru luarea unor decizii strategice si realizarea de aliante este prevazuta consultarea obligatorie a organizatiilor judetene ale partidului. O alta directie de actiune este debirocratizarea rapida a PSD, atat la nivel central, cat si la celelalte niveluri, care ar presupune simplificarea structurilor de decizie centrale, reducerea numarului de vicepresedinti si consolidarea principiului de reprezentare teritoriala pentru vicepresedinti si reducerea numarului de departamente de la nivelul Consiliului National. (Lavinia Dimancea)

STRATEGIA "ANTICIPATE"
Adrian Nastase vrea ca principiul de actiune al PSD, ca partid in Opozitie, sa fie reactia decisiva in timp real si sa dea de la prima confruntare semnalul ca "nu suntem timorati si ca vom juca foarte tare". PSD trebuie sa arate, in opinia lui Nastase, ca nu se teme de anticipate si ca, chiar daca Romania nu are timp de anticipate acum, PSD accepta si aceasta experienta daca este nevoie. Nastase nu exclude nici ca PSD sa mearga pana la anuntarea parasirii definitive a Camerelor de catre grupurile sale parlamentare, pentru a sanctiona in acest fel "abuzurile constitutionale" ale actualei puteri.

×
Subiecte în articol: politic psd nastase