x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolae Vacaroiu, greu de clintit

Nicolae Vacaroiu, greu de clintit

08 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
PROIECT - Aliatii au stabilit conditiile de revocare a presedintelui Senatului Senatorii Aliantei D.A. au cam renuntat la ideea schimbarii lui Nicolae Vacaroiu din fruntea acestei institutii. Proiectul de regulament pe care acestia l-au elaborat prevede revocarea mai-marelui senatorilor doar in cazul incalcarii Constitutiei, ceea ce face procedura mult mai complicata.
MONICA IORDACHE

INLOCUIRE. Nicolae Vacaroiu poate sta linistit, procedura de revocare din functie anuntandu-se destul de complicata
Grupul senatorilor PD si PNL depune azi la Biroul Permanent modificarile asupra statutului acestei Camere parlamentare si va solicita dezbaterea lui in Comisia juridica. Liberalii si democratii intentioneaza sa se consulte si cu partenerii din coalitie, PUR si UDMR, pentru a cadea de acord asupra acestor modificari.

Cea mai importanta schimbare care ar trebui introdusa, potrivit acestui proiect, este procedura de revocare a presedintelui Senatului, neprevazuta pana acum in regulament. Astfel, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care se incalca prevederile Constitutiei si ale Regulamentului Senatului, presedintele acestei Camere poate fi revocat din functie prin votul majoritatii senatorilor, se arata textual in proiect.

PROCEDURA. Propunerea trebuie sa fie initiata de cel putin o treime din numarul senatorilor, indiferent de grupul din care fac parte. Surse din cadrul grupului Aliantei D.A. spun ca, desi Curtea Constitutionala a declarat drept neconstitutionala procedura asemanatoare de la Camera Deputatilor, aceasta institutie nu va putea ignora si nici respinge precizarea expresa ca revocarea se face in cazul incalcarii Legii fundamentale. Procedura propusa de liberali si democrati mai prevede ca, daca propunerea de revocare este adoptata, in 10 zile vor fi organizate alegeri pentru sefia Senatului, timp in care conducerea va fi asigurata de un vicepresedinte.

Proiectul mai prevede infiintarea postului de secretar general adjunct al Sena-tului. Liberalii si democratii se gandesc deja sa-l inlocuiasca pe actualul secretar general al Senatului, Constantin Sava, cu Ion Sarbulescui, fost senator PNL.

ORA MINISTERIALA. Proiectul liberalo-democrat mai prevede si infiintarea orei ministeriale. In fiecare zi de marti, ministrii vor fi chemati sa raspunda intrebarilor senatorilor, o data pe luna fiind obligatorie prezenta premierului. Ministrii vor fi chemati prin rotatie, in functie de temele pe care senatorii vor sa le abordeze, intrebarile acestora fiind transmise cu o saptamana inainte.

DREPTURI. O alta modificare se refera la statutul senatorilor care demisioneaza din partidul care i-a bagat in Parlament. Acestia se pot afilia unui alt grup parlamentar, adica vor avea toate drepturile de care beneficiaza colegii lor din grupul in care vor sa intre si nu vor mai fi considerati independenti ca pana acum. Daca vor insa sau daca se inscriu intr-un partid care nu a obtinut mandate de senator, vor fi nevoiti sa ramana la statutul de independenti.

PRECEDENT
La inceputul acestei luni, Curtea Constitutionala a decis cu majoritate de voturi, in urma unei sesizari a lui Adrian Nastase, ca prevederile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. Curtea si-a explicat decizia aratand ca acest articol prevede ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi.
×
Subiecte în articol: politic