x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia unită

Opoziţia unită

de Adriana Duţulescu    |    10 Feb 2010   •   00:00
Opoziţia unită
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Oferta lui Adrian Năstase pentru Congresul PSD: stârpirea "clientelismului" instaurat de Mircea Geoană, reorganizarea partidului, control la finanţele liderilor şi alianţă cu PNL în Opoziţie .

Adrian Năstase a finalizat oferta politică pentru Congresul de la 20 februarie, unde va candida la şefia PSD. "Proiectul Adrian Năstase" atinge atât cauzele eşecului PSD în ultimii cinci ani în care a fost condus de echipa Geoană, cât şi propunerile lui Năstase pentru reorganizarea partidului şi relaţia PSD cu PNL şi PC. Proiectul Năstase propune o "confederaţie" cu PC şi PNL, "cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară".

Năstase vede în Crin Antonescu şi în simpatia pe care acesta o trezeşte în rândul populaţiei "o provocare" - "Crin Antonescu este un lider care trezeşte simpatia cetăţenilor şi care a început să joace la o miză mare", dar vede şi o variantă de colaborare cu liberalii: "PNL, pe de altă parte, este atât un competitor al nostru, în activitatea din opoziţie, un competitor ideologic clar, dar trebuie să ne fie şi un partener. Ca atare, propun realizarea unei «opoziţii unite» cu PNL în toate proiectele care privesc apărarea statului de drept şi, pe de altă parte, diferenţierea de PNL pe tematica de tip economic şi social.

Consider însă că o formulă, neideologică, de colaborare a partidelor din opoziţie, PSD/PC şi PNL, într-o variantă «confederativă», cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară, ar fi utilă".

UN MILION DE VOTANŢI PIERDUT
Adrian Năstase explică totodată în proiectul său că "partidul are nevoie de o nouă direcţie, de un nou suflu, de un nou stil de lucru, de un nou plan strategic". "În intervalul 2005-2009 am pierdut peste 1 milion de votanţi, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele tuturor alegerilor din acest interval. Faţă de 2004 avem mai puţin cu 2.853 de consilieri locali, am pierdut 564 de primari, 91 de consilieri judeţeni şi avem 3 preşedinţi de consilii judeţene mai puţin.

Nici în alegerile generale, organizate în 2008 după un alt sistem electoral, nu am marcat o victorie clară: am avut mai multe voturi decât PD-L, dar trei mandate mai puţin decât partidul prezidenţial. La Camera Deputaţilor am avut cu patru mandate mai mult decât în 2004, dar la începutul acestui an constatăm că am pierdut 13 deputaţi faţă de câţi aveam în 2008. Nici la Senat situaţia nu ne este favorabilă: faţă de 2004, în 2008 am obţinut împreună cu PC cu şapte mandate mai puţin şi am mai pierdut un senator din lista de acum doi ani.

Singura evoluţie relativ pozitivă a fost cea de la europarlamentarele din 2009, unde am reuşit să obţinem cu un mandat în plus faţă de 2007", susţine fostul premier, acuzând totodată clientelismul din partid: "Clientelismul a fost transformat în camarilă, nepotismul a proliferat, iar imprevizibilitatea criteriilor de selecţie/numire a avut ca rezultat reducerea dramatică a gradului de militantism în rândul membrilor de partid".

 

Control la banii liderilor PSD
Năstase propune reorganizarea PSD, iar promovarea în partid să se facă în baza unei "mape de carieră", care să cuprindă experienţa profesională a fiecărui candidat al PSD la o funcţie publică, activitatea şi rezultatele politice, sondaje de opinie, percepţia în mass-media etc.

"Promovarea în funcţiile publice şi în partid trebuie să aibă ca fundament tocmai informaţiile cuprinse în această «mapă de carieră», precum şi criterii clare şi transparente de evaluare. Trebuie să eliminăm promovarea oamenilor pe interese de grup, de gaşcă, în funcţie de forţă, susţinere financiară sau nepotism.

Un partid are nevoie de resurse financiare, de aceea nu poate bloca accesul în rândurile sale a oamenilor cu mijloace financiare, dar nu trebuie să îi promovăm pe bază de clientelism". De asemenea, fostul premier propune înfiinţarea unui Consiliu pentru Gestiune Transparentă care să prezinte, regulat, în instanţele democratice ale partidului (de la toate nivelurile) rapoarte de gestiune, privind situaţia veniturilor şi cheltuielilor partidului, explicând că "principalii lideri ai PSD nu pot fi (direct sau indirect) nici principalii beneficiari ai politicii economice promovate de acesta şi nici interfaţa exclusivă cu principalii sponsori".

Citiţi aici: Forţă-Echilibru - Proiectul Adrian Năstase (fişier pdf)

×
Subiecte în articol: politic