POLITIC
"PSD nu mai are luxul de a reveni fara a se transforma", avertizeaza senatorul Mircea Geoana.
PSD nu-si permite luxul sa nu se transforme
Fostul ministru de Externe Mircea Geoana afirma intr-un interviu acordat Mediafax ca situatia din PSD este serioasa fara a fi dramatica, sustinand totodata ca o dezbatere interna va face foarte mult bine partidului.
GABRIELA ANTONIU
SUGESTIE. Mircea Geoana considera ca ar fi foarte util ca liderul PSD Adrian Nastase sa-si asume mandatul de innoire a partidului
|
Reporter: Domnule Mircea Geoana, PSD nu a reusit sa formeze guvernul si se afla in opozitie. Deja au aparut mai multe voci care anunta o primavara fierbinte in viata partidului. Cum vedeti dvs. viitorul PSD?
Mircea Geoana: E adevarat, PSD se afla in opozitie chiar daca a obtinut cele mai multe voturi in alegerile parlamentare. Cu toate acestea, chiar si in opozitie, PSD ramane cel mai puternic partid din Romania, iar acest lucru se datoreaza in primul rand bunei guvernari pe care am exercitat-o. Sa nu uitam ca in 1996, tot dupa 4 ani de guvernare, PDSR-ul de atunci se afla intr-o situatie infinit mai grea. Prin urmare, avand in vedere ca situatia partidului este serioasa, dar nu dramatica, apreciez ca vocile despre care ati amintit sunt binevenite. In PSD e loc de mai multa democratie interna si cred cu tarie ca o dezbatere in cadrul partidului, chiar si una mai barbateasca, ne va face foarte mult bine. Confruntarile de idei sunt esentiale pentru innoirea de care avem nevoie si ele ne vor consolida locul de principal partid al Romaniei, indiferent daca suntem la guvernare sau in opozitie. Desi poate uneori dam senzatia de incetineala si anchilozare, suntem totusi un partid matur, capabil de regenerare. Lectiile trecutului mai indepartat sau mai apropiat vor fi asumate si internalizate. Ne convine sau nu, orice alta alternativa care exclude regenerarea si unitatea partidului sau care ar aduce sau readuce in prim-plan idei sau oameni compromisi s-ar putea dovedi catastrofale pentru viitorul politic al PSD. Daca nu vom intelege ca aerul proaspat si competitia deschisa de idei si personalitati sunt unicele solutii care ne vor aduce succesul peste 4 ani sau chiar mai devreme, discutam doar de managementul infrangerii. Scopul real este pregatirea PSD pentru viitorele victorii electorale.
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale
Citește pe Antena3.ro
Basescu, "mutant ideologic"
Si Traian Basescu vorbea de un fel de unitate cand a propus fuziunea PNL-PD. Cum comentati gestul sau?
Putin nepotrivit pentru un presedinte care trebuie sa reprezinte 22 de milioane de romani, iar nu 100-200.000 de membri de partid. Adrian Severin observa corect tentatia autocritica, "neo-cezariana" a lui Traian Basescu. Eu as adauga ca Traian Basescu este in fapt un mutant ideologic. Nu a avut nici o ezitare sa abandoneze calea social-democrata a PD pentru un derapaj brutal la dreapta, cu accente de populism si dreapta extrema in scopul castigarii alegerilor. Recent, isi reafirma atasamentul sau si a 80% din membrii PD la cauza social-democrata. Ma astept ca in perioada viitoare Traian Basescu sa incurajeze din umbra crearea de vehicule politice noi, care sa-i asigure sustinerea pentru alegerile din 2009. Ca un om politic versat, Traian Basescu se afla deja in campanie pentru 2009 si nu va ezita sa sacrifice guvernele actual si viitoare pentru ambitia sa politica. Desi aparent l-a sustinut pe Calin Popescu Tariceanu in "domesticirea" PUR, in fapt Traian Basescu a reusit sa termine luna de miere a cabinetului Tariceanu in doar o saptamana. Guverne fragile cronic si lipsite pe profil politic vor fi caracteristica mandatului Basescu.
Posibile anticipate
In cursul anului 2004, PSD a mai trecut printr-un proces de modernizare. Ce aduce in plus innoirea despre care vorbiti?
Innoirea trebuie vazuta sub mai multe aspecte: strategic, organizatoric, ideologic, discursiv si actional. Inainte de toate, PSD trebuie sa-si stabileasca un scop. Iar acesta este castigarea alegerilor parlamentare in 2008. Trebuie sa precizez ca, daca vom avea un Congres reusit, si vom avea, ne gandim chiar si la alegeri anticipate. Ele vor putea fi, eventual, cuplate cu alegerile europene din toamna lui 2006, data pana la care romanii se vor fi saturat de circ si vor dori sa revina la lucruri mai serioase.
Unii colegi ai dvs. din PSD vorbesc despre descentralizarea deciziilor in partidâ¦
In PSD este nevoie de o descentralizare mai puternica a deciziilor, de o flexibilitate si de o transparenta mai mare a modului in care se iau aceste decizii. Respectul fata de oamenii din teritoriu care reprezinta forta reala a acestui partid trebuie aratat prin implicarea lor directa si mai serioasa in efortul de conducere centrala. La fel, oamenii care au facut performanta in actul de guvernare trebuie valorizati mai mult din punct de vedere politic. Sunt un sustinator declarat al implicarii masive a tinerilor, din TSD si nu numai, in structurile centrale si locale de conducere a partidului.
"Ion Iliescu va sprijini innoirea PSD"
Credeti ca Ion Iliescu sau Adrian Nastase sunt prototipul innoirii PSD? Sunt voci care vorbesc de o a treia cale in partid.
Dl Ion Iliescu este fondatorul acestui partid, este omul care a sustinut partidul in momentele grele, iar pentru aceasta ii datoram respectul nostru. Cred ca dl Ion Iliescu va sprijini innoirea PSD din doua motive simple: doreste binele partidului si are intelepciunea politica de a vedea ca noul mediu electoral reclama improspatarea si unitatea drept conditii obligatorii ale succesului PSD. In ceea ce-l priveste pe dl presedinte Adrian Nastase, ar fi foarte util ca el sa-si asume acest mandat explicit de innoire a partidului. Este omul care are viziunea necesara pentru asa ceva, forta politica si organizatorica, dar si legitimitatea celor 5 milioane de voturi obtinute in alegerile prezidentiale. Alaturi de cei doi, alte personalitati reprezentative ale partidului ar putea constitui o conducere de tip colegial, care sa asigure transparenta si democratia deciziilor la nivelul de varf al partidului. Pe de alta parte, va trebui sa decidem si care este rolul concret al conducatorilor partidului. Experienta pozitiva a guvernarii Nastase, precum si alte modele europene ma conduc la formula ca in 2008 liderul partidului sa fie si candidatul nostru pentru functia de prim-ministru, care devin, prin decalarea prezidentialelor de cele parlamentare, principalul scop electoral al partidelor politice din Romania. In acelasi timp, pentru a evita ambiguitatile si ezitarile care ne-au costat scump in alegerile trecute, se impune desemnarea din timp a candidatului nostru pentru Presedintia Romaniei. De aceasta decizie strategica va trebui sa depinda si configuratia de conducere si de personalitati ale partidului la Congresul Extraordinar PSD.
Unde va vedeti pe dvs. in aceasta ecuatie?
Stiu ca un PSD improspatat ideologic, innoit ca mesaj si curatat de metehnele anilor recenti reprezinta singura cale de progres. In absenta acestor transformari, PSD risca sa ramana un fost mare partid, in care multi romani ca si mine sa nu se mai regaseasca. Asa sunt facut: ma implic 100% atata vreme cat cred in justetea cauzei si in buna credinta a partenerilor de echipa. Voi sta alaturi de un partid si de o echipa care va avea puterea sa
(si sa se) innoiasca.
Va reprosati ceva din conduita dvs. si a PSD in alegeri?
Principala explicatie a insuccesului nostru - pe fondul unei guvernari de o eficacitate fara precedent - consta in ezitarile repetate in disocierea transanta a PSD de coruptie la nivel central si local. Evident ca a existat si un important vot negativ si de protest pe care Traian Basescu l-a exploatat foarte abil. Daca am un regret specific, este ca nu am reusit sa ne apropiem mediul civic, elitele urbane, tinerii si chiar a angajatilor din mediul urban industrial, in pofida unei agende de reforma, crestere economica si europenizare accelerata. Senzatiile de prea mult, de suficienta si coruptie au fost mai puternice, in final, decat performanta noastra si progresul real pe care l-am adus tarii.
Probabil ca cetatenii vor descoperi foarte curand ca noua guvernare este prea fragila, neexperimentata si incoerenta pentru a pastra tempoul impus de guvernarea PSD. Dar cea mai mare greseala pe care PSD ar face-o ar fi sa credem ca doar asteptand greselile adversarilor nostri, un PSD chiar nereformat ar reveni automat la putere dupa modelul perioadei â97-2000. Ar fi o eroare de calcul politic fatala pentru noi. Romania si romanii au astazi alte asteptari. Oricat de dezamagiti ar fi (si vor fi) de guvernarea actuala, ei vor astepta raspunsuri credibile de la oameni si partide credibile. Din aceasta perspectiva, una din marile provocari a PSD este de a gasi un raspuns la discrepanta tot mai mare dintre urban si rural si intre zone si regiuni cu importante decalaje de dezvoltare. Vom face tot ce se poate pentru ca acest lucru sa nu se intample. PSD nu mai are luxul de a reveni fara a se trasforma. Congresul extraordinar este o sansa care nu trebuie ratata.