Liderii partidelor din coalitia guvernamentala se intalnesc la inceputul acestei saptamani pentru a negocia formula protocolului de functionare a coalitiei la putere. Dupa ce Alianta D.A. le-a transmis partenerilor o propunere, UDMR a anuntat ca are o varianta proprie de protocol, care le da puteri sporite vicepremierilor.
MONICA IORDACHE
|
EXEMPLU. Potrivit ministrului Bogdan Olteanu, varianta de protocol a Aliantei D.A. este construita dupa modelul protocolului dintre PNL si PD |
UDMR a anuntat deja ca are o varianta proprie a protocolului si ca probabil forma finala va fi o combinatie intre propunerile Aliantei D.A. si UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la Targu Mures, ca a primit propunerea Aliantei PNL-PD, insa UDMR are, la randul sau, un
proiect propriu. Marko Bela a facut aceste declaratii dupa sedinta Consiliului Operativ al UDMR, care a discutat protocolul coalitiei. El a explicat ca proiectul Uniunii va reglementa functionarea coalitiei si modalitatea de a lua deciziile. "Vom stabili cine, cum se intruneste, care este forul care rezolva problemele, daca unele probleme se rezolva in interiorul Guvernului sau in afara lui. Eu as prefera in interior, de aceea avem ministri de stat, ca sa existe posibilitatea corelarii", a declarat Marko Bela. De altfel, modul de rezolvare a divergentelor in cadrul coalitiei este cel mai important punct al protocolului, pe langa cele care privesc sustinerea acordata in Parlament Guvernului de catre partidele aflate la putere.
OBSERVATII. La randul lor, umanistii, prin vocea vicepresedintelui Codrut Seres, au anuntat ca formuleaza observatii pe marginea protocolului propus, observatii care urmeaza sa fie discutate cu partenerii din coalitie. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a declarat pentru Antena 1 ca, in cadrul colaborarii parlamentare, umanistii vor sustine legile propuse de Guvernul Tariceanu, in special pe cele legate de Intreprinderile Mici si Mijlocii si de clasa de mijloc. Liderii partidelor din coalitia guvernamentala se vor intalni la inceputul acestei saptamani pentru a negocia formula de protocol.
PROPUNERE
|
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca varianta Aliantei D.A. este construita dupa modelul protocolului dintre PNL si PD. Documentul va stabili modalitatile tehnice de luare a deciziilor si de solutionare a conflictelor intre cele trei formatiuni care alcatuiesc Guvernul. Concret, se va infiinta un consiliu al coalitiei la putere, care va fi forul de luare a deciziilor. Documentul va reglementa colaborarea partidelor la nivel guvernamental, parlamentar si judetean. Potrivit unor surse din Alianta PNL-PD, protocolul va fi incheiat pe un termen de patru ani, desi in varianta propusa de liberali si democrati nu exista nici o limita temporara de valabilitate. In plus, documentul ar putea viza si formarea unei majoritati a acelorasi trei formatiuni si in consiliile judetene, acolo unde este posibil.
|