x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Sep 2009   •   00:00

28 septembrie 2009



NEINTERESAT
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă, la New York, că nu urmăreşte un post de comisar european. Întrebat dacă vizează postul de comisar european, aşa cum au arătat unele informaţii apărute în presă, Cristian Diaconescu a răspuns: "Nu urmăresc un post de comisar european. Acesta este răspunsul". Declaraţia lui Diaconescu vine după ce Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PD-L, a declarat că, deşi România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere.

CONTESTAŢIE
PNL a depus sesizarea către Curtea Constituţională, prin care avertizează că Legea salarizării unitare încalcă opt articole din Constituţie.
Liberalii invocă încălcarea art. 114 din Constituţie, prin decizia Guvernului de asumare a răspunderii, în aceeaşi zi, pe trei proiecte de lege, dar şi încălcarea dispoziţiilor art. 141 din Constituţie. Guvernul avea obligaţia de a solicita pentru acest proiect de lege avizul CES, dar din expunerea de motive nu rezultă dacă un astfel de aviz a fost sau nu solicitat de Guvern. PNL îi cere şi preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea salarizării unitare.

STENOGRAME
Preşedintele Traian Băsescu a promis ieri, la Oradea, că va publica stenogramele discuţiilor de la Cotroceni, din 2005. Şeful statului vrea astfel să demonstreze că partidele politice au fost de acord cu Parlamentul unicameral încă de la începutul mandatului său. Băsescu a susţinut astfel că ideea unui Parlament unicameral nu este "o noutate". "Nu este o noutate şi nu e o idee electorală, este un capăt de drum. În 2005 am invitat toate partidele parlamentare şi au spus că sunt de acord cu revizuirea Constituţiei, dar au minţit", a spus Băsescu.

UDMR, NEOFERTAT
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, prezice decesul coaliţiei de guvernare după alegeri, dar spune că UDMR nu a fost ofertat să intre în Executiv. "Nu există în acest moment nici o solicitare din partea PD-L, nici din partea unui alt partid să colaborăm la guvernare", a spus Kelemen Hunor. El a explicat în acest context că UDMR şi PD-L sunt colegi în PPE şi, din acest punct de vedere, "este evident pentru toţi" că există o apropiere "poate mai accentuată" între cele două formaţiuni, decât între Uniune şi PSD.

CONDUCERE DUBLĂ
PNŢCD are o dublă conducere, aripa Radu Sârbu alegându-l pe acesta sâmbătă, într-un Congres extraordinar, ca nou preşedinte. Radu Sârbu a declarat că a contestat în instanţă Congresul PNŢCD - aripa Miluţ, pe motiv că această manifestare ar fi avut un caracter nestatutar. Congresul PNŢCD-Sârbu a adoptat şi noul statut, şi noul program al partidului, după ce, săptămâna trecută, aripa Miluţ votase pentru susţinerea lui Traian Băsescu la prezidenţiale. Congresul condus de Radu Sârbu a mai votat o rezoluţie împotriva consumului de droguri şi a prostituţiei, exact temele lansate de la Cotroceni săptamâna trecută.

×
Subiecte în articol: politic