x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu, cetăţean de onoare la Şepreuş!

Traian Băsescu, cetăţean de onoare la Şepreuş!

22 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a primit astăzi titlul de cetăţean de onoare al comunei Şepreuş, loc unde a participat la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la revolta anticomunistă ce a avut în acestă localitate.



La sosire, şeful statului a fost întâmpinat de primarul localităţii, Simion Incicău, şi de doi localnici, care i-au oferit pâine şi sare. Cu acest prilej, Băsescu a ciocnit un pahar de ţuică şi cu Simion Roşca, un localnic în vârstă de 76 de ani.

Preşedintele a luat parte la slujba de sfinţire a locului în care va fi ridicat viitorul monument în memoria victimelor revoltei anticomuniste, slujba fiind oficiată de un sobor de zece preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Aradului, PS Timotei Seviciu. După oficierea slujbei, preşedintelui Băsescu i-au fost înmânate diploma şi placheta de cetăţean de onoare al comunei Şepreuş.

Băsescu le-a mulţumit localnicilor pentru ""onoarea ce i-a fost făcută"", promiţându-le că atât diploma, cât şi placheta vor fi păstrate în biroul său de la Cotroceni,. El le-a spus celor aproximativ 400 de localnici prezenţi în faţa primăriei că prin ceea ce a văzut şi auzit la Şepreuş şi-a dat seama că "a încadra regimul comunist ca ilegitim şi criminal a fost corect". "Probabil toţi cei care nu şi-au schimbat năravul după revoluţia din 1989 ar trebui să fie aduşi aici, la Şepreuş, în Piaţa primăriei, unde au fost aruncaţi cei cinci martiri ucişi în august 1949 de securitate şi jandarmi", a mai spus Băsescu. El le-a promis localnicilor că va reveni anul viitor pentru a lua parte la inaugurarea monumentului dedicat victimelor revoltei din august 1949. Înainte de plecare, Traian Băsescu a semnat în cartea de onoare a comunei Şepreuş şi a primit o icoană din partea Arhiepiscopului Aradului.

La manifestările organizate în comuna Şepreuş au participat persoane care au trăit acele evenimente, între care Florica Stana a lui Cacior şi Petru Incicău, care la vremea respectivă avea 20 de ani.

În comuna arădeană Şepreuş sunt organizate manifestări pentru marcarea împlinirii a 60 de ani de la revolta anticomunistă care a avut loc în această localitate, când au fost arestate aproximativ 300 de persoane iar 4-5 familii au fost deportate în Dobrogea. "Pot spune că aceasta a fost singura rebeliune anticomunistă din această zonă, care a izbucnit la nivelul întregii localităţi. S-au baricadat toate intrările în sat, agitatorii comunişti au fost izgoniţi, iar pământurile au fost apărate cu preţul sângelui. Păcat că această rebeliune nu s-a întins mai mult. Chiar dacă dominaţia sovietică nu ne dădea drept la libertate prea mare, poate că prin reuşita unei rebeliuni de mari proporţii, România nu era aruncată înapoi cu 40 de ani, pe scara istoriei", a afirmat Simion Incicău, primarul comunei Şepreuş.

×
Subiecte în articol: politic