Lovitură de grație aplicată de Viorica Dăncilă în războiul politic generat de ieșirea de la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu. Premierul i-a înaintat, aseară, președintelui Klaus Iohannis, șase propuneri de miniștri, dintre care trei sunt membri ai ALDE, iar unul a fost propus chiar pe postul din care a demisionat în urmă cu două săptămâni. Iar pentru Ministerul de Interne, Dăncilă l-a propus pe Dan Chirilă, fost consilier pe probleme de apărare al lui Klaus Iohannis. Membrii ALDE, chiar și amenințați cu excluderea din partid, dacă acceptă funcții de la PSD, au bătut palma cu Dăncilă.
Acțiune fără precedent pe scena politică. Grațiela Gavrilescu, membru ALDE, proaspăt demisionată de la conducerea Ministerului Mediului, a fost propusă, ieri, de Viorica Dăncilă, să preia… Ministerul Mediului. De asemenea, încă doi mebri ai partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, Ion Cupă și Alexandru Ștefan Băișanu, au fost propuși pentru a prelua portofoliile de la Energie și de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Premierul a subliniat că cei propuși sunt membri ALDE și, în acest fel, este respectată voința electoratului, care a votat, în anul 2016, în favoarea unei Coaliții PSD-ALDE “și a unui program de guvernare asumat împreună”.
Cel mai probabil, se va ajunge în instanță
Decizia este mai mult decât spectaculoasă, având în vedere că liderii ALDE au decis, recent, să iasă de la guvernare și să denunțe înțelegerile cu PSD, intrând într-un nou proiect cu partidul Pro România. Este a doua lovitură pe care Tăriceanu o primește de la Dăncilă, după ce, marți, cu sprijinul PSD, Teodor Meleșcanu a fost ales noul președinte al Senatului. Acesta reprezintă, practic, și motivul pentru care conducerea ALDE a adoptat o hotărâre în care se specifică faptul că oricare dintre membri va accepta o funcție, fără aprobarea partidului, va fi automat exclus. O excludere a membrilor ALDE care au acceptat să facă parte din Guvernul Dăncilă ar readuce situația guvernamentaă în punctul mort, respectiv acela că s-a schimbat componența politică a Guvernului, fapt ce ar obliga prim-ministrul să se prezinte în fața Parlamentului pentru obținerea unui nou vot de încredere. Însă, conform unor surse, în eventualitatea excluderii lor, miniștrii ALDE urmează să atace în instanță acest demers și, până la o soluție definitivă, calitatea lor de membri de partid funcționează și Guvernul este unul bicolor, ca și în decembrie 2016.
Ofertă de liste comune la alegerile din 2020
Acesta este și motivul pentru care Călin Popescu Tăriceanu a luat foc chiar înainte ca Dăncilă să facă aceste nominalizări, cunoscând pe surse această intenție, precizând că “.dacă acest zvon se va confirma, dacă va apărea un anunț cu privire la numirea unor persoane în calitate în ghilimele de membri ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă printr-o scrisoare deschisă că a încălcat prevederile constituționale și faptul că nu respectă decizia pe care noi am luat-o de a ieși de la guvernare. Îl voi înștiința și pe președinte să nu semneze decretele de numire, având în vedere că noi am luat decizia de a ieși de la guvernare și ar încălca prevederile constituționale ale articolului 85”.
În schimb, Vorica Dăncilă supralicitează și face o nouă ofertă fostului partener de guvernare. “Fac un apel la ALDE pentru a merge împreună la alegerile locale şi alegerile parlamentare de anul viitor. Cred că am pornit împreună la acest proiect pentru România în 2016, oamenii ne-au creditat cu votul lor şi cred că este important ca şi la alegerile prezidenţiale, dar mai ales la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor să mergem în aceeaşi formulă", a spus prim-ministrul.