Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD cu unanimitate de voturi. De la execuţia de ieri au lipsit cele mai populare figuri din partid: Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Ion Iliescu. Pierderea carnetului de membru atrage după sine şi pierderea fotoliului de preşedinte al Camerei Deputaţilor. De înlăturarea lui Zgonea ar putea profita fostul premier Victor Ponta, care este cotat cu mari şanse pentru preluarea funcţiei de al treilea om în stat.
Fără milă a fost executat Valeriu Zgonea, unul dintre cei mai vechi membri ai PSD. Niciun coleg nu a votat împotriva excluderii sale, nici măcar finul său de cununie, Claudiu Manda, liderul PSD Dolj. Liviu Dragnea, care i-a lăsat pe locotenenţii săi să facă onorurile, el părăsind sala la discuţia despre excluderea lui Zgonea, anunţa un sfârşit prost pentru cel care i-a fost secund în PSD, încă de la începutul şedinţei. „Mai puteţi colabora cu domnul Zgonea?”, a fost întrebat preşedintele PSD. „Categoric nu!”, a venit prompt sentinţa. Imediat, furia roşie s-a dezlănţuit împo-triva celui care e văzut în partid ca principala piedică pentru modificările Codurilor Penale şi vinovat pentru că propovăduieşte învăţăturile statului de drept printre pesedişti.
Un fleac, l-au ciuruit
În faţa Comitetului Executiv, convocat statutar aşa cum şi-a dorit, Zgonea nu s-a dezis. A reluat discursul din ultimele zile despre obligaţia lui Dragnea de a demisiona şi a propus trei variante de interimari: Gabriela Firea, Mihai Tudose sau Mihai Fifor. Toţi trei au refuzat. Ba chiar Firea i-a cerut lui Zgonea să nu mai facă astfel de declaraţii pentru că ea nu sabotează partidul, iar Liviu Dragnea este ales legitim de Congres. În plus, candidatul PSD la Primaria Capitalei a cerut să se aplice sancţiunile din statut pentru că Zgonea s-a plasat în afara parti-dului, au declarat pentru Jurnalul National, surse participante la şedinţă. Au urmat cu discursuri similare Rovana Plumb, Paul Stănescu, Olguţa Vasilescu şi Cătălin Rădulescu. Toţi aceştia au propus excluderea şi s-a votat în consecinţă. „A fost ca pe vremea Inchiziţiei. O decizie profund nedreaptă. În loc să plece el, plec eu”, a declarat Zgonea la finalul şedinţei. Despre postul de preşedinte al Camerei, acesta a spus că nu demisionează şi aşteaptă să fie revocat. Dupa Paşte însă, în prima şedinţă de plen, se va întâmpla efectiv acest lucru. Cel care profită de alungarea lui Zgonea este fostul premier, Victor Ponta, absent de la şedinţa de miercuri, dar dornic să revină în linia întâi. Ponta are susţinerea aproape unanimă a deputaţilor, însă Liviu Dragnea este cel care ar urma să facă propunerea. Preşedintele PSD susţine că a avut o întâlnire cu Ponta, însă nu i-a oferit şefia Camerei.
Ion Iliescu n-a vrut sânge
Singurul care a încercat să-l salveze pe Valeriu Zgonea a fost Ion Iliescu, alt mare absent de la CEx. Preşedintele de onoare al PSD a transmis o scrisoare deschisă în care a făcut apel la unitate şi solidaritate în prag de alegeri. În plus, Iliescu a reafirmat că nu este adeptul excluderilor, dar fără să fie prezent în sală, îndemnul său la moderaţie a fost ignorat. Planul pentru execuţia lui Zgonea a fost pus la cale dimineaţă în şedinţe prelungite în diverse birouri ale fidelilor lui Dragnea. Varianta excluderii nu a fost prima opţiune a social-democraţilor. „Dacă îşi pune cenuşă-n cap, poate-l iertăm şi scapă cu suspendare”, spuneau liderii partidului înainte de CEx. Cum Zgonea a insistat să-i ceară demisia lui Dragnea, vocile din teritoriu s-au ridicat împotriva lui. Nu înainte însă de a-l reconfirma pe Dragnea în funcţia de lider suprem cu mandat de la CEx.
Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu care trec peste un râu. Masculul alfa sare în râu şi, fără să gândească, sar toate femelele după masculul alfa. Însă acel râu e plin de crocodili. Aşa e PSD-ul astăzi. Scapă cine poate!” Valeriu Zgonea, despre situația din PSD