Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinaţie turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieţi, ci şi ca un loc al redobândirii sănătăţii pierdute, recomand, evident, “cu căldură”, un sejur la minus 412 metri, în cel mai mare “spa natural” de pe planetă. Ideea e strălucită, pentru că niciunde ca aici nu e mai nimerit să te poţi vindeca... într-o atmosferă de vacanţă!
Unică în lume!
Binefacerile terapeutice ale Mării Moarte au fost descoperite în urmă cu peste 2000 de ani. Frumoasa Cleopatra îi lăuda virtuţile şi n-ar fi exclus ca, în trusa de cosmetice a reginei egiptene, să fi existat derivate din sarea şi nămolul marin, tot aşa cum astăzi aceste produse se află în trusele marilor vedete de cinema.
Este dovedit că aici apa mării, alături de aer, lumină, sare şi nămol, oferă este condiţii bioclimatice unice în lume. Foarte sărată şi relaxantă – cu un nivel de salinitate de zece ori superior celui apei mării obişnuite – Marea Moartă contine diverse elemente chimice, cum ar fi clorura de magneziu, sodiu, potasiu şi brom. Salinitatea extremă se datorează, pe de o parte, unei evaporări naturale foarte puternice, iar pe de alta, unui aport foarte slab de apă dulce (Iordanul şi alte râuri mici au fost deturnate, în scopul irigării terenurilor agricole).
Nivelul apei Mării Moarte scade, anual, cu 1 metru. Pentru a evita un dezastru, iordanienii au propus, chiar dacă fără succes (încă), în 2002, construirea unui canal care să lege Marea Moartă cu Marea Roşie, pentru a o folosi pe cea de-a doua ca sursă de aprovizionare cu apă pentru cea dintâi.
O consecinţă a sărurilor minerale abundente din Marea Moartă este că nimeni nu se poate îneca, deoarece corpurile plutesc de la sine. În schimb, e destul de greu să înoţi; corpul are tendinţa să se ridice la suprafaţă şi de aceea mişcările nu sunt eficace. Singura soluţie este să te laşi să pluteşti şi să te bucuri de toate binefacerile apei.
Climatoterapie
Marea Moartă are un nămol mineral excelent, folosit pentru tratarea inflamaţiilor reumatismale, a problemelor de coloană, a crampelor şi întinderilor musculare, a crizelor de artroză şi de artrită. Mai multe şedinţe de împachetare sau de cataplasme permit reducerea durerilor, tratarea disconfortului intern, îngrijirea în profunzime a iritaţiilor cutanate. În staţiunile evreieşti şi iordaniene de la Marea Moartă există, de asemenea, piscine alimentate de izvoare cu apă sulfuroasă. Ca şi nămolul, această apă ajută la destinderea muşchilor, stimulează sistemul circulator şi favorizează mobilitatea articulaţiilor.
La Marea Moartă soarele străluceşte 330 de zile pe an. Şedinţele de expunere la soare sunt ideale pentru îngrijirea unor boli de piele. Întrucât regiunea este situată sub nivelul marii, razele ultraviolete sunt filtrate de ceaţa care se evaporă. În felul acesta, razele nu provoacă arsuri, din contră, au un efect benefic asupra pielii, făcând ca iritaţiile, acneea şi rănile superficiale să dispară în numai 10 zile! Regiunea este, cum spuneam, puternic oxigenată. Acest fenomen acţionează de o manieră eficace asupra problemelor cardio-vasculare, a tulbură rilor respiratorii, alergiilor, crizelor de astm, cât şi asupra tensiunii arteriale. Graţie nivelului maxim de umiditate de 35 la sută (evaporarea apei are loc tot timpul anului), se observă un efect relaxant asupra întregului sistem nervos. Iar când acesta este echilibrat, toate funcţiile vitale ale organismului sunt stimulate.
Ultimele descoperiri arată că Marea Moartă poate produce o ameliorare prelungită a psoriazisului. 75 la sută dintre pacienţii cu psoriazis se pot lăuda cu acest efect, după 1 lună, şi de un timp de remisie după climatoterapie.
Preţul plătit pe săptămâna de remisie obţinută prin climatoterapie la Marea Moartă, comparat cu preţul altor mijloace de tratament, arată clar avantajul climatoterapiei. În plus, tratamentul efectuat într-o atmosferă de vacanţă este mai bine primit şi are mai multe şanse de reuşită.
Şi specialiştii în boli de plămâni spun că un sejur de 1 sau 2 săptămâni la Marea Moartă poate exercita un efect salutar cu o durată de mai multe luni asupra copiilor şi adulţilor cu probleme de respiraţie.
Climatoterapia uneşte binefacerile băilor marine (talasoterapie) cu cele solare (helioterapie), ale băilor puternic sulfuroase (balneoterapie) cu aplicaţiile de namol (peloterapie).
Proprietăţile nămolului şi tehnici de terapie
Iată câteva dintre proprietăţile principalelor substanţe minerale conţinute de apă şi de namol: Magneziul: antialergic special pentru pielea sensibilă, hidratant şi cofactor pentru numeroase enzime necesare activităţii celulei. Bromul: antiseptic, vindecă şi uşurează bolile pielii, cum ar fi psoriazisul, calmant şi relaxant pentru nervii terminali. Sodiul şi potasiul: active în sistemele de transport de-a lungul membranelor celulelor, permiţând substanţelor nutritive să pătrundă şi toxinelor să fie evacuate. Potasiul: regulator al balanţei mineralelor în apă, creşte taxa metabolismlui şi ajută la reînnoirea şi la creşterea celulară. Clorul: ameliorează balanţa minerală a celulelor. Calciul: întăreşte membranele celulei, uşurează durerea, reactivează enzimele. Zincul: joacă un rol în regularizarea enzimatică a proliferării celulare.
Clinicile de la Marea Moarta sunt specializate în tratamentul pielii, al ochilor, al problemelor de respiraţie şi al hipertensiunii. În Iordania de exemplu, fiecare clinică are o echipă de medici specializaţi şi de experţi; în plus, se bucură de personal de îngrijire calificat.
Laboratoarele Mării Moarte produc un număr mare de măşti pentru faţă, produse de baie, păr şi piele, dar şi creme hidratante şi specifice pentru mâini, săpunuri pe bază de nămol.
Iată câteva dintre tehnicile folosite în cura de sănătate la Marea Moartă: Bodyscratching: metodă pentru a tonifia epiderma, efectuând un peeling al corpului cu cristale de sare din Marea Moarta. Împachetarea: o tehnică aplicată în talasoterapie, pentru a profita din plin de binefacerile nămolului marin, bogat în oligoelemente şi în săruri minerale. Se asigură un efect relaxant remineralizant şi de slăbire. Nămolul poate fi aplicat şi sub formă de cataplasme,
exclusiv în zonele dureroase. Cura de slăbire: sărurile Mării Moarte activează circulaţia sanguină şi elimină pielea moartă pentru a favoriza intrarea elementelor conţinute de nămolul Mării Moarte. Acest nămol are proprietatea de a reduce greutatea corporală prin stimularea metabolismului şi antrenarea unei transpiraţii intense.
Şi încă ceva: acest faimos nămol e recomandat în tratamentul pielii capului, mai ales sub forma unei măşti capilare. Nămolul degresează şi împrospătează părul tonifiindu-l. Veţi avea părul Cleopatrei?...