Aşa cum ne-am obişnuit, o dată la doi ani, Salonul de Mobilă de la Milano înglobează secţiunea de bucătării. Considerată a fi o componentă majoră în aria designului destinat caselor, bucătăria contemporană uimeşte prin complexitate şi eleganţă.
Silueta arhitecturală a bucătăriilor prezentate anul acesta oferă privitorului o imagine artistică prin suprapunerea de plin şi gol, de masiv şi lejer, de fluent şi stabil. Geometria curată, proporţiile bine anticipate dintre materiale şi culorile calde utilizate pentru colecţie fac din bucătărie protagonista spaţiului în care este expusă.DESIGN CONSACRAT
Dintre exponanţii de prestigiu, Dada a fost prezentă anul acesta cu o nouă colecţie numită chiar Eurocucina, o combinaţie între funcţionalitate, flexibilitate şi tehnologie de ultimă oră.
Elementul original al întregii colecţii este panoul retractabil cu înălţimea de 2,4 m, care acoperă în totalitate bucătăria, fiind un mod inedit de a o transforma într-un dulap, schimbând funcţionalitatea spaţiului în care este amplasată. Unităţile bucătăriei sunt ascunse sub aceste uşi culisante în câteva secunde, lăsând impresia de depozitare, nu de spaţiu pentru gătit.
DIRECŢIILE DESIGNERILOR
Ideea de la care au plecat designerii a fost aceea de a utiliza spaţiul la maximum, în proximitatea acestei bucătării putând fi amplasat livingul sau biroul. Discrepanţa dintre spaţiul de gătit şi spaţiul de lucru dispare astfel în spatele unor panouri.
Pentru această colecţie, detaliile au fost tratate ca parte principală a proiectului, fiind departe de stilul clasic atât prin concept, cât şi prin îmbinarea funcţionalităţilor.
Citându-i pe marii arhitecţi ai secolului: Le Corbusier, Alvar Aalto, Gio Ponti, designerii de la Dada s-au axat pe reinterpretarea şi redirecţionarea aceloraşi materiale spre o direcţie mai umană, mai apropiată de cerinţele şi aşteptările oamenilor. Precum un alfabet, aceştia au plecat de la nevoile de bază A, B, C, ajungând la depozitări ascunse, aparate electrocasnice încorporate, buzunare din sticlă amplasate strategic, vitrine din cristal, jocuri de aluminiu lăcuit pentru dulapuri şi interioarele acestora.
TEHNOLOGIE ŞI MATERIALE UTILIZATEBucătăriile sunt realizate din aluminiu, lemn sau piatră, elementele natural acordând un design cald şi comod. Pentru elementele flexibile şi suprafeţele uşoare a fost utilizat un material nou, extras din minereu de bauxită, ce rezistă la oxidare. Pentru dulapurile şi rafturile suspendate a fost inclus un sistem practic de acţionare prin declanşator, renunţându-se la mânere.
Insula de gătit, un element din ce în ce mai folosit în proiecte, cuprinde aragazul cu un sistem nou de grill la suprafaţă, o chiuvetă cu o soluţie nouă de spălat vase (cap flexibil cu sită pentru dozarea jetului de apă), o maşină de spălat încorporată cu o capacitate de spălare pentru aproximativ cinci persoane. La această insulă s-au adăugat aparate electrocasnice originale: un minifrigider pentru vinuri, o autoclavă cu cuptor pentru gătitul cu abur şi o ladă frigorifică specială pentru răcirea rapidă a băuturilor şi mâncărurilor.