Beneficiile unui spațiu de locuit curat pentru sănătate și bunăstare sunt, de asemenea, importante. O casă fără praf ține la distanță alergenii, germenii și alți poluanți. Întrucât, probabil, nu ai timp la dispoziție pentru sesiuni de curățenie în fiecare săptămână, ar fi bine să îți eficientizezi munca și să-ți concentrezi eforturile pe câteva trucuri care să grăbească procesul.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci curățenie temeinică, rapid și eficient, începând de acum.
Păstrează suprafețele cât mai curate
Un ștergător de praf cu peri moi poate părea un obiect al trecutului, dar într-un dormitor, unde folosim adesea noptierele pentru a depozita cărți, ochelari, telecomenzi etc., un astfel de ștergător va elimina rapid praful de pe suprafețe.
Investește într-o noptieră care să aibă un sertar. Aceasta îți va permite să ascunzi mici obiecte, cum ar fi crema de mâini și balsamul de buze, astfel încât să nu aglomereze suprafețele.
Cum să cureți covorul
Dacă ai mochetă sau covoare în casă, deținerea unui aspirator nu este negociabilă. Cel mai bun aspirator este cel pe care îl vei folosi frecvent. Acest lucru pare ușor redundant, dar cel mai sofisticat aspirator din lume nu îți este de folos dacă e prea greu de ridicat din spațiul de depozitare.
Este mai util un aspirator vertical fara fir, eficient și ușor de manevrat, pe care să îl folosești ori de câte ori ai timp de o rundă scurtă de curățenie.
Cum să cureți bucătăria
În bucătărie, ștergerea suprafețelor, menținerea frigiderului curat și spălatul vaselor în fiecare zi te vor scuti mai târziu de etape de curățenie consumatoare de timp.
Partea exterioară a electrocasnicelor mici care stau pe blaturi poate fi ștearsă frecvent cu detergenți universali, pentru a preveni acumularea de stropi și pelicule de grăsime de la gătit.
Pentru o curățare mai profundă, scoate piesele detașabile și spală-le manual sau în mașina de spălat vase. Folosește lavete de bumbac sau o periuță de dinți pentru a ajunge în colțurile strâmte și în alte locuri greu accesibile.
Cum să cureți baia
Dacă a existat vreodată un loc în care curățenia regulată să facă viața mai bună, acela este baia. Dacă aștepți mai mult, se transformă într-o treabă dezgustătoare.
Așadar, curăță regulat dușul, cada, chiuveta și toaleta. Multe produse concepute pentru curățarea dușului sau a căzii, a chiuvetei și a toaletei fac o mare parte din muncă în locul tău, cu condiția să le lași să o facă.
Oricât de banal sună, nu ignora instrucțiunile. Vei afla cum să aplici cel mai bine un produs și cât timp să îl lași să acționeze înainte de a șterge. Este întotdeauna o idee bună să testezi un produs nou pe un loc puțin vizibil pentru a te asigura că nu provoacă decolorări.
Pentru a curăța gresia, faianța și rosturile, aplică un produs pentru eliminarea murdăriei și lasă-l să pătrundă în chit înainte de a curăța suprafața cu peria. Acest lucru va face procesul mult mai scurt.
Pentru a păstra podelele din baie curate, depozitează în baie un aspirator de mână de mici dimensiuni, pentru a scăpa mai ușor de firele de păr sau scame.
Curăță mai inteligent, nu din greu
Pentru fiecare sarcină, începe de la cel mai înalt punct din cameră. Dacă ștergi praful, acest lucru ar putea însemna rafturi înalte. De asemenea, șterge de la stânga la dreapta prin cameră. În acest fel, nu îți va scăpa niciun colț și nu vei prăfui accidental rafturile inferioare deja curățate.
Metoda curățeniei totale
Curățenia în casă este mult mai eficientă dacă alegi o singură sarcină, cum ar fi ștersul prafului, datul cu mopul sau aspiratul, și dacă faci aceeași sarcină în fiecare cameră din casă. Concentrându-te pe o singură sarcină, vei economisi ore întregi pe termen lung și te va ajuta să eviți să începi același lucru la nesfârșit.
Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să curețe cameră cu cameră. Poți fie să cureți bucătăria în patru ore, fie să cureți întreaga casă în patru ore. Mulți oameni se concentrează pe o singură zonă și nu mai ajung în următoarea cameră. În realitate, ștergerea lucrurilor și trecerea mai departe ar putea fi mai rapide și mai eficiente.
Creează-ți o rutină de curățenie
Atunci când îți creezi un sistem sau o rutină de curățenie, vei observa că timpul petrecut astfel se reduce la jumătate. Acest lucru înseamnă să cureți casa în aceeași ordine de fiecare dată: să iei camerele la rând, să începi și să termini în același loc într-o cameră, astfel încât să nu pierzi timp alergând înainte și înapoi.
Pentru a reduce timpul, trebuie să fii consecvent. Rutina este metoda, iar acesta este un mod de a face curățenie, deoarece viteza provine din metodă, în loc să te grăbești. Chiar poți face curățenie în jumătate din timp.
Ține produsele la îndemână
Dacă un tâmplar ar urca și ar coborî pe scară de fiecare dată când are nevoie de un cui, ar pierde foarte mult timp. De aceea, trebuie să aibă totul la îndemână. Aceeași strategie poate fi adaptată și la procesul de curățenie. Având toate aparatele și produsele de curățenie de care ai nevoie la îndemână, nu vei mai pierde timp întorcându-te la dulapul de sub chiuvetă.
Poți purta un șorț sau chiar o centură cu buzunare pentru unelte, pe care să le umpli cu produsele necesare. Acest lucru ar putea fi dificil cu mai multe sticle mari de detergent, așa că toarnă detergenții în sticle de pulverizare mici, reutilizabile, care sunt ușor de transportat. De asemenea, poți plasa consumabilele într-un cadru pe roți pentru a rămâne organizat și a economisi timp. De asemenea, un aspirator de mână portabil pe care să îl utilizezi când ai nevoie de o curățare rapidă a canapelei sau a mobilei ți-ar fi foarte util pentru a economisi timp.
Așadar, dacă alegi metodele și echipamentele potrivite, timpul petrecut pentru curățarea locuinței se poate înjumătăți. Pune în practică sfaturile noastre pentru a economisi timp și energie atunci când faci curățenie.
Sursă foto: Shutterstock.com