Nu este chiar atăt de uşor să ajungi la Vila Martin. Şi asta pentru că este aşezată intr-un loc izolat, unde se aud doar susurul apei şi ciripitul păsărelelor.
Nu este chiar atăt de uşor să ajungi la Vila Martin. Şi asta pentru că este aşezată intr-un loc izolat, unde se aud doar susurul apei şi ciripitul păsărelelor. Aşezată pieptiş pe coasta muntelui, este inconjurată de brazi, iar in faţă se inalţă crestele Ceahlăului domolite de norii ce coboară dimineaţa tot mai mult. Dar odată ajuns aici, călăuzit de părăul Martin care-i dă de fapt şi numele acestei case primitoare, vei fi intămpinat de la poartă de cei care iţi vor fi gazde. Familia Gorgos a construit pensiunea in acest loc tocmai pentru linişte. "Soţul meu n-a vrut să stea in Durău sub nici un chip. «Casă lăngă casă am la Piatra-Neamţ, eu vreau să ascult izvorul», spunea el. Cănd am cumpărat pămăntul aici, in 1992, in Durău nici nu ştiu dacă erau trei vile."
Astăzi, pensiunea are şapte camere deosebit de confortabile şi poate găzdui oricănd 14 persoane. Vin in special turiştii care au nevoie de linişte şi de relaxare. "Chiar dădeau telefon şi intrebau aşa: «Găsim linişte? Ne putem odihni?» Ne place să primim mai puţină lume decăt capacitatea maximă a pensiunii, pentru ca fiecare oaspete in parte să se simtă foarte bine." De Sărbători insă, de Paşti, de Crăciun sau de Revelion, pensiunea este plină.
Avantajele locului
Toţi cei care au venit s-au bucurat de avantajele pe care le oferă această zonă. In primul rănd apa, care este captată de la un izvor din pădure, apoi traseele care pot fi făcute in zonă. Se poate urca la casacada Duruitoarea, acolo unde apa se prăvăleşte de la inălţimea de 25 de metri, la cabana Dochia, la vărful Toaca sau te poţi reculege la schitul situat la cea mai mare altitudine, pe platoul biciuit de vănturi. "Foarte mulţi urcă pe munte, cam 80% dintre cei care vin. Se fac trasee la Duruitoarea. De la Durău la Duruitoarea insă, traseul este foarte greu şi majoritatea se intorc." Pentru cei care nu se indură să părăsească imprejurimile, există un iaz cu păstrăvi, o cramă, un foişor, dar şi două ATV-uri pentru plimbări pe poteci de munte abrupte.
Cu ce preparate sunt ademeniţi oaspeţii pensiunii? "Ciorbă, şi in fiecare zi alta: de perişoare, de purcel, de legume, cu smăntănă. Reţetele le ştiu de la mama. Apoi, sărmăluţe sau ardei umpluţi, peşte cu saramură, cu zarzavat. In afară de păstrăv, aducem şalău de la Piatra-Neamţ şi crap, care merge bine cu zarzavat, ceapă, roşii, morcov şi ardei. Păstrăvul e cel mai bun cu saramură sau la grătar. Cănd il fac la grătar, il ud bine-bine şi, presar sare mare. Cănd il pui pe farfurie ia omul coaja cu tot cu sare şi o pune alături şi rămăne numai miezul. Cănd am fost in Deltă am măncat saramură cu sos de roşii. Noi punem ardei iute, usturoi, puţin ulei şi condimente: piper, rozmarin, cimbruâ¦"
"De Revelion am aşezat pe masă pastramă de căprioară, de oaie şi de porc, dar şi păstrăv la hărzob. De asemenea, am o reţetă formidabilă de piftie. La Paşti am pregătit toate măncărurile numai din carne de miel"
Fănica Gorgos,pensiunea Vila Martin, Ceahlău