Iată sfaturile culinare de la bunica la care ar fi indicat să renunți.
Spală puiul înainte de a-l găti
Pentru bunicile noastre este un semn al lipsei de igienă să pui carnea de pui la gătit așa cum ai scos-o din caserolă, însă experții în siguranța alimentară ne asigură că exact așa trebuie făcut.
Carnea de pui poate fi purtătoare de salmonella și în momentul în care o speli sub jet de apă poți contamina nu doar chiuveta, ci și alte ingrediente sau ustensile din jur.
Află cât timp rezistă carnea de pui în frigider.
Dacă deschizi ușa cuptorului prăjiturile se vor lăsa
În mod ideal nu ar trebui să deschizi ușa cuptorului în timpul procesului de gătire pentru că va trebui să mărești timpul de preparare termică.
Cuptorul va pierde din căldură și va trebui să lași mâncarea mai mult timp la gătit. Dacă în mod accidental deschizi ușa pentru câteva secunde nu se va întâmpla absolut nimic rău.
Coace cartofii doar în folie de aluminiu
Dacă vrei cartofi copți crocanți la exterior și moi la interior este suficient să îi înțepi cu o furculiță înainte de a-i pune la cuptor și să îi freci cu puțină sare și ulei. Pune-i într-o tavă și coace-i așa. Nu ai nevoie de nicio folie!
Pune o lingură de ulei în apa în care fierbi pastele
Dacă pui ulei în apa în care fierbi pastele faci mai mult rău decât bine. Riști ca pastele să se lipsească între ele și să ai un ghem imens de făină fiartă.
Alcoolul se evaporă prin gătire
Timpul de care are nevoie alcoolul pentru a se evapora dintr-un preparat depinde forte mult de tipul acestuia și de tehnica de gătire. Pe aragaz are nevoie de minimum 15 minute, iar în cuptor de 30.
Carnea de porc trebuie să aibă 70°C în interior
Trichineloza este des întâlnită acum 40 de ani, iar efectele sale asupra sănătății erau destul de grave. Astăzi, prin testele și controalele care se fac riscurile sunt mult mai mici. Atunci când gătești carne de porc ea are nevoie de 60°C la interior pentru a fi gustoasă și consumată în siguranță.
Carnea se dezgheață la temperatura camerei
Mamele și bunicile noastre obișnuiau să scoată carnea din congelator și să o lase pe masa din bucătărie pentru a se dezgheța până când veneau ele de la treabă.
Această practică este periculoasă pentru că bacteriile se pot reproduce foarte repede la temperatura camerei. Recomandat este ca decongelarea să se facă în frigider.
Pune oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle
Deseori se punea oțet sau bicarbonat de sodiu în apa în care erau fierte ouăle pentru ca acestea să se decojească mai repede. Efectul nu era întotdeauna cel dorit. Dacă vrei să fierbi ouă și să le cureți repede, alege ouă mai vechi.
Nu spăla tigăi de fontă
Tigăile moderne din fontă sunt realizate astfel încât să poată fi curățate cu apă și detergent de vase. Totuși, după spălare trebuie unsă cu ulei și lăsată pe foc până când se usucă.
Taie carnea pentru a vedea dacă este gata
Dacă ai o bucată mare de carne la cuptor și o secționezi pentru a vedea dacă este gata nu vei face decât să permiți umezelii să se evapore.
Carnea nu va mai fi suculentă, ba chiar se va usca prea mult. Cel mai sigur este să folosești un termometru pentru carne. În felul acesta vei știi care este temperatura interioară a cărnii și o vei scoate din cuptor exact când este gata.