x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Battle metal, thrash şi dark la Cluj

Battle metal, thrash şi dark la Cluj

de Catalina Iancu    |    26 Apr 2009   •   00:00
Battle metal, thrash şi dark la Cluj

"Pachetul ucigător", cu Turisas, Moonspell şi Cradle of Filth, plus Dead Shape Figure în deschidere, a venit direct de la Bratislava şi a poposit la Cluj, joi seară, la Sala Sporturilor "Horia Demian".



Practic, a fost un show cu trei headlineri, dacă putem spune aşa. Fiecare dintre formaţiile prezente având fanii săi - e drept, cei veniţi special pentru Moonspell fiind cei mai mulţi dintre ei. De altfel, şi coada la interviuri a fost mai mare la Fernando & Co. decât la capul de afiş propriu-zis. Publicul a avut aşadar de unde alege - între thrash-ul finlandez, battle metal-ul "varangilor", dark-ul portughez şi cel englez. Nu numai stilurile au fost variate, ci şi spectatorii, care au vorbit limbi diferite, de la maghiară şi bulgară până la română şi engleză.

ONE MORE! Despre trupe, numai de bine. Balul a fost deschis de două formaţii finlandeze. Dead Shape Figure, prima dintre ele, a "încălzit" audienţa, iar Turisas a ridicat şi mai mult temperatura din Sala Sporturilor. Chiar dacă puţin cam scurt, din cauza programului condensat, "varangii" lui Warlord au reuşit să creeze o atmosferă de poveste... nordică. Explozia de energie numită Mathias Nygard i-a entuziasmat pe fani încă de la prima piesă. După "To Holmgard and Beyond", finlandezii au inclus în playlist "A Portage to the Unknown" şi "One More", după care a urmat nelipsitul "moment rusesc", ce include "In the Court of Jarisleif", bonusul "Ochi Chornye" şi coverul "Rasputin". Pentru final a fost păstrat "imnul" trupei, "Battle Metal". Cu câteva minute înainte de a urca pe scenă, Warlord şi războinicii săi ne-au declarat: "Suntem bucuroşi că vom cânta în România peste doar câteva clipe, pentru prima oară în cei peste 10 ani de existenţă a formaţiei. Auzim încă de aici, din culise, entuziasmul fanilor. Sperăm ca după acest show să revenim în România cât de curând va fi posibil". De pe scenă s-a văzut încă şi mai bine cât au fost de aşteptaţi: "It's f*cking beautiful", a fost reacţia vocalului constatând că fanii au venit nu numai cu versurile învăţate, ci chiar şi cu un steag finlandez.

VAMPIRIA. Moonspell nu e o trupă cu o singură natură, ci scoate de fiecare dată la iveală noi valenţe, ceva între furie şi frumuseţe, încărcat de o atmosferă întunecată. Fernando Ribeiro nu este numai poet electric, aşa cum s-a autodefinit. Am putea spune că şi ca interpret este la fel de electric. Langsuyar a reuşit să creeze o atmosferă fantastică, alături de colegii de trupă. Moonspell a inclus în playlist "At Tragic Heights", "Night Eternal", "Finisterra", "The Southern Deathstyle", "Opium", "Scorpion Flower", "Luna", "Vampiria", "Alma Mater", "Full Moon Madness". Într-o (mult prea) scurtă discuţie pe care am purtat-o cu Fernando înainte de show, liderul Moonspell ne-a mărturisit că şi de data aceasta a venit în România "pe întuneric, ca vârcolacii". "Ideea de vârcolac se păstrează şi în sensul că într-o seară «vânăm» într-un oraş, urmând ca peste noapte să plecăm spre alt loc de vânătoare. În România m-aş întoarce oricând, mă bucur să văd această ţară crescând din punct de vedere muzical. E foarte important pentru trupe să aibă un suport aici din partea fanilor. Rock on!"

SHOW CU SCĂNTEI. La Cradle of Filth chiar că a fost un show în care au ieşit scântei. La propriu, căci muzicienii au avut pe scenă un personaj întunecat, care s-a pilit în direct. La trei dintre piese, folosind un polizor adevărat, acesta a aruncat în stânga şi-n dreapta cu scântei din placa metalică pe care o avea fixată pe abdomen. Un manechin înalt de câţiva metri a completat tabloul dark creat de Dani Filth şi compania. Cradle of Filth a inclus în recital atât melodii de pe albumul "Godspeed on the Devil's Thunder", lansat chiar anul trecut, cât şi hituri mai vechi: "Shat out of Hell", "Gilded Cunt", "Dusk And Her Embrace", "The 13th Caesar", "The Principle of Evil Made Flesh", "Honey And Sulphur" şi "Under Huntress Moon". Cum publicul din Sala Sporturilor nu i-a lăsat să plece prea repede, englezii au revenit pentru încă trei piese: "Cthulhu Dawn", "Cruelty Brought Thee Orchids" şi "From the Cradle to Enslave". Echipa incendiară a plecat imediat spre următoarea destinaţie: Belgrad, în Serbia, unde aveau programat un show vineri seară.

După un aşa pachet ucigător, clujenii au mai puţin de o lună să-şi revină, căci la 15 mai în oraşul de pe Someş va sosi trupa Circle II Circle, pentru un concert în Irish & Music Pub. Formaţia amintită va cânta în ziua imediat următoare şi în Club Fabrica din Bucureşti.

"Suntem bucuroşi că vom cânta în România peste doar câteva clipe, pentru prima oară în cei peste 10 ani de existenţă a formaţiei. Auzim încă de aici, din culise, entuziasmul fanilor. Sperăm ca după acest show să revenim în România cât de curând"
Mathias "Warlord" - Nygard, Turisas

"Ideea de vârcolac se păstrează şi în sensul că într-o seară «vânăm» într-un oraş, urmând ca peste noapte să plecăm spre alt loc de vânătoare. În România m-aş întoarce oricând, mă bucur să văd această ţară crescând din punct de vedere muzical. Rock on!"
Fernando "Langsuyar" Ribeiro, Moonspell

×
Subiecte în articol: antimonden romania