x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 8 semne ale unei persoane în care poți avea încredere

8 semne ale unei persoane în care poți avea încredere

de Anastasia Paul    |    15 Noi 2024   •   21:30
8 semne ale unei persoane în care poți avea încredere
Sursa foto: Hepta

Nu poți spune doar că ești de încredere, trebuie să demonstrezi. Mulți oameni vor să-și dezvolte afacerile, să se conecteze cu ceilalți, să vândă lucruri și să aibă un impact asupra celor din jur. Dar un lucru de care nu ne putem lipsi este încrederea.

Transmitem continuu intențiile noastre, în mod conștient și subconștient. Iar oamenii fac judecăți rapide pe baza acțiunilor noastre. Dacă putem influența un alt om sau nu, stă în încredere. Dacă lipsește, nu va rămâne mult timp.

Iată 8 semne ale unei persoane în care poți avea încredere cu adevărat:

1. Își respectă promisiunile

Mult prea mulți oameni subminează importanța de a face ceea ce au spus că vor face. Acest lucru nu este doar vital pentru a insufla încredere ceilorlalți, dar întărește identitatea de sine ca persoană responsabilă.

Acesta este motivul pentru care oamenii consecvenți insuflă mai multă încredere. Uneori poate părea banal să faci ceva ce ai spus și care nu a avut prea mult sens pentru tine, dar fiecare lucru mic pe care îl faci este simțit și văzut într-un fel în lume. Când nu reușim continuu să ne urmăm cuvintele prin acțiuni, oamenii – încet, dar sigur – încep să-și piardă încrederea în noi.

Un studiu din 2023, publlicat de Frontiers in Psychology, arată că respectarea promisiunilor aduce beneficii semnificative relațiilor personale și profesionale prin construirea încrederii, îmbunătățirea reputației, creșterea stimei de sine și promovarea bunăstării emoționale deoarece încălcarea promisiunilor poate duce la sentimente de vinovăție, rușine și legături deteriorate cu ceilalți. În esență, a te ține de cuvânt este un factor crucial în promovarea unor relații solide și de încredere.

2. Nu sunt absorbiți de sine

Aceasta este tendința pentru mulți în epoca modernă. Mulți se uită la telefon, sunt îngrijorați de felul în care arată, chiar dacă nimeni nu-i vede. Dacă te gândești continuu la tine, asta reflectă un lucru: nu te gândești la alții.

Când strategia noastră de viață este unilaterală - una de autoconservare obsesivă - alții vor simți acest lucru. Ai avea încredere în cineva care nu se poate opri să se gândească la sine?

3. Nu sunt impulsivi

Dacă ești incitat de ceva sau cineva și reacționezi emoțional fără să gândești, asta arată imaturitate emoțională. Vorbim despre diferența pe care o fac doar câteva secunde.

Învață să creezi un mic decalaj în spațiul tău pentru a nu reacționa inutil. Oamenii își pierd încrederea în oricine nu are un control asupra emoțiilor. Iar acest lucru poate distruge reputația.

A fi relaxat și a te mișca încet, îți poate câștiga respectul prin proiectarea încrederii, calmului și controlului. Un studiu publicat de Frontiers in Psychology indică faptul că este bine să nu te stresezi rapid și să nu te simți prersat pentru a putea să iei decizii raționale, chiar și în situații stresante. Arată că ești conștient de momentul prezent și nu te grăbești să reacționezi impulsiv.

4. Spun adevărul

Uneori spunem minciuni pentru a fi diplomați într-o situație socială, astfel încât să nu-i rănim pe alții în mod inutil. Aceasta reflectă inteligența socială a unei persoane. Cu toate acestea, majoritatea formelor de minciună, mai ales atunci când sunt descoperite de către destinatar, vor afecta semnificativ relația și nivelul de încredere. Minciuna este o problemă. Acesta este și motivul pentru care demonstrarea onestității este atât de revigorantă.

Cum ar putea ca alții să aibă din nou încredere în tine când nu ești sincer? Chiar și atunci când spui adevărul, oamenii s-ar putea să nu te mai creadă.

Un studiu din 2020 al Journal of Legal Studies Education sugerează că a spune în mod constant adevărul încurajează relații solide și de încredere, reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește sănătatea mintală și integritatea personală, și poate duce chiar la o mai bună reputație în cadrul unei comunități. Cu toate acestea, există situații nuanțate în care o minciună albă ar putea fi considerată adecvată, în funcție de context și intenție.

5. Au grijă de ei înșiși

Mulți dintre noi ignoră nevoia de a arăta bine în exterior. ‘Este superficial!’ spui tu. Dar ce comunică asta dacă nu găsești timp să ai grijă de tine în interior și în exterior? Ai timp să te gândești la alții?

Trăsătura principală a unui lider bun este grija autentică pentru cei din jur. Aceasta începe cu demonstrația propriei îngrijiri de sine, până la micile detalii estetice. Voi avea mai puțină încredere în tine dacă ai o igienă personală proastă. Acest lucru se aplică și esteticii.

Într-un sondaj din 2021, realizat de Vagaro, americanii au menționat beneficiile îngrijirii de sine ca ducând  la creșterea încrederii în sine (64%), sporirea productivității (67%) și fericire (71%). Din perspectiva sănătății fizice, îngrijirea de sine reduce bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și cancerul.

6. Sunt responsabili pentru cuvintele și acțiunile lor

Relațiile se strică aproape întotdeauna pentru că ne bazăm pe așteptările noastre, în loc să facem înțelegeri ferme cu oamenii. Pentru a crea o sinergie pozitivă, fie cu un copil, cu un soț sau cu un coleg, trebuie să facem acorduri cu ei și cu noi înșine.

Asta înseamnă a fi responsabil. Așteptările vor fi rareori îndeplinite. Dar când îmi fac curaj și spun: „Putem fi de acord să facem asta?”, atunci comunicăm ca adulții, obținem un mediu de încredere.

Cercetările publicate de Journal of Economic Psychology sugerează că scăderea așteptărilor poate duce la o mai mare satisfacție și mai puțină dezamăgire. Atunci când oamenii sunt nesiguri cu privire la un rezultat dorit, ei pot încerca să se protejeze de experiența dezamăgirii subestimându-și șansele de a obține rezultatul în cauză.

7. Ei fac rareori presupuneri

Când facem presupuneri acționăm pe baza informațiilor incomplete. Facem acest lucru din nerăbdare și din lipsă de maturitate emoțională.

Bazarea deciziilor pe presupuneri a adus durere și frustrare nespusă miliardelor de oameni de-a lungul timpului. Pentru a rămâne simplu, să presupunem că lucrurile sunt în regulă, dar acțiunea bazată pe o presupunere este riscantă și adesea nechibzuită.

Când trăim așa, ne diminuăm pe ascuns încrederea în noi înșine iar alții își vor pierde încrederea în noi.

8. Își asumă întreaga responsabilitate pentru greșelile lor

Ai întâlnit vreodată pe cineva care nu pare să își asume responsabilitatea pentru nimic din ceea ce face? Cât de demn de încredere ți se pare? Există o legătură directă între înclinația cuiva de a da vina pe lucruri externe și încrederea pe care o insuflă altora. De ce?

Pentru că eșecul de a-și asuma responsabilitatea pentru judecățile proaste ale cuiva vine întotdeauna dintr-un loc de nesiguranță. Oamenii nesiguri sunt adesea predispuși să ia decizii proaste și mulți se salvează rapid înaintea altora.

Încrederea se întâmplă atunci când vedem că ești dispus să arăți rău sau să ai o conversație inconfortabilă dacă înseamnă să ajungi la adevăr. De exemplu, dacă cineva recunoaște greșelile din trecut, așa  învățăm ceva care ne va ajuta, aceasta înseamnă asumarea responsabilității și este sincer. Acest lucru insuflă încredere. Acei lideri care își asumă riscuri și sunt dispuși să facă față criticilor cresc cei mai loiali adepți.

Mai multe studii și discuții filozofice explorează conceptul de responsabilitate radicală, în special în domenii precum etica, leadershipul și psihologia socială, concentrându-se pe preluarea acțiunilor și impactului cuiva dincolo de situația imediată, deseori incluzând examinarea problemelor sistemice și a complicității personale în cadrul acestora.

 Explorările filozofice în jurul „responsabilității radicale” se adâncesc de obicei în conceptul de „agenție morală”, în care indivizii sunt văzuți ca având o responsabilitate mai mare de a lua în considerare implicațiile mai largi ale acțiunilor și alegerilor lor, chiar dacă acestea sunt aparent minore, conform unei analize din 2021, publicată de Journal of Nursing Philosophy.

Suntem cu toții conectați, așa că uită să fii obsedat de tine și ajută-i pe alții să obțină ceea ce își doresc - vor dori și ei să te sprijine apoi. Nu poți spune doar că ești demn de încredere – trebuie să o demonstrezi, notează yourtango.com.

×
Subiecte în articol: relaţii incredere