x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euromania - Mai rau in 2007, mai bine in 2012

Euromania - Mai rau in 2007, mai bine in 2012

de Irina Cristea    |    24 Ian 2007   •   00:00
Euromania - Mai rau in 2007, mai bine in 2012
Romanii sunt cam pesimisti, dar numai pe termen scurt
Politicieni mai responsabili, cetateni mai muncitori, afaceristi mai corecti. Asa ar arata Romania in primii cinci ani de dupa aderare, potrivit unui sondaj realizat cu doua luni inainte de momentul-cheie, 1 ianuarie 2007.

Romanii i-au contrazis pe toata linia pe analistii care apreciau ca datorita nivelului scazut de cunoastere si informare Aderarea le va umple buzunarele si le va ticsi buzunarele. Teoria potrivit careia Uniunea Europeana este Mos Craciunul romanilor a fost infirmata in majoritatea sondajelor efectuate cu cateva luni inainte de 1 ianuarie 2007. Majoritatea cetatenilor sunt convinsi ca primul an in UE va fi dificil, ca le va fi greu, dar ca pe termen lung exista suficiente motive sa ramana optimisti.

IMPARTITI. Date asemanatoare au iesit la iveala in urma sondajului realizat de catre IRSOP pentru agentia Beta in perioada 27-31 octombrie 2006. Dintre cei peste 1.000 de participanti la cercetare, 52% s-au declarat convinsi ca o vor duce mai rau in 2007 decat in anii precedenti. Ca le va fi mai bine cred 21% dintre cei chestionati, in vreme ce alti 21% cred ca viata lor nu va suferi schimbari semnificative in acest an. Cu toate aceste schimbari in bine, nimeni nu vede apropierea de nivelul de trai din Occident mai devreme de 25 de ani.

Din grupul optimistilor fac parte tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, locuitorii din sudul tarii si studentii sau membrii altor grupuri inactive. Cei care isi imagineaza un viitor in culori mai degraba sumbre sunt pensionarii, indeosebi cei din Bucuresti si din mediul urban.

NUMAI DE BINE. Mult mai "roz" arata insa perioada 2008-2012. In acest interval, "romanii vor munci mai mult" (65% dintre cei chestionati), "politicienii vor deveni mai responsabili" (58%), iar "oamenii de afaceri romani vor fi mai corecti" (56%). Va mai dura insa foarte mult pana cand romanii ii vor prinde din urma pe cetatenii "cu vechime" ai Uniunii. Astfel, la capitolul sistemului sanitar sau al agriculturii, participantii la sondaj acorda Romaniei o marja de 20-21 de ani pentru a ajunge la nivelul altor state europene. Cel mai mult le va lua insa romanilor pana cand vor deveni mai eficienti (25), mai seriosi (31) si mai corecti (34 de ani).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul