x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

19 Apr 2006   •   00:00
CIOCOLATA. O portie de ciocolata amaruie zilnic scade riscul de tromboze, arata un studiu efectuat la Universitatea "John Hopkins" (Washington). Potrivit cercetatorilor americani, unele substante din ciocolata amaruie – flavonoidele – actioneaza asemenea aspirinei, au proprietati anticoagulante si vasodilatatoare si pot preveni accidentele vasculare tromboembolice.

OLIMPIADA. Alimentele pentru Olimpiada din 2008, care va avea loc in China, vor fi testate pe animale de laborator. Laptele, bauturile, salatele, orezul, untul, sarea si condimentele vor fi testate pe soareci albi, cu 24 de ore inainte de a fi puse pe masa sportivilor participanti la Olimpiada, se arata intr-un comunicat al autoritatilor de la Pekin. Potrivit acestora, reactiile negative la alimente apar in aproximativ 17 ore de la ingerarea lor.

TULBURARI. Nu numai fetele tinere sufera de anorexie sau bulimie, ci si femeile adulte. Universitatea de Medicina din Insbruck (Austria) a efectuat un sondaj printre femei de 60-70 de ani. Rezultatele sondajului au aratat ca 60% dintre acestea nu sunt multumite de propriul corp si incearca tot felul de diete pentru a scapa de kilogramele in plus. De asemenea, aproximativ 10% dintre femeile participante la studiu au fost diagnosticate cu anorexie sau bulimie.

ANTIBIOTICE. Antibioticele sunt inutile in tratarea bronsitelor, desi sunt prescrise de medici, pentru ca cel mai adesea boala este de origine virala, si nu bacteriana, arata un studiu publicat in New England Journal of Medicine. Foarte putine dintre cazurile de bronsita acuta sunt provocate de o bacterie care poate fi eliminata cu ajutorul antibioticelor. Richard Wenzel, profesor de medicina la Universitatea din Virginia, spune ca 70%-80% dintre persoanele tratate in mod eronat cu antibiotice sufera de bronsita provocata de un virus, si nu de o bacterie.

SONDAJ. Cei mai multi americani sunt de parere ca fumatorii si obezii ar trebui sa plateasca mai mult la asigurarile de sanatate, arata un sondaj al Ministerului american al Sanatatii. "Cand vine vorba de responsabilitate, consumatorii sustin ca cei care au obiceiuri nesanatoase trebuie sa fie obligati sa contribuie cu o suma mai mare la asigurarea de sanatate", se spune in raport.

BOLI PROFESIONALE. In 2005, in tara noastra, bolile profesionale provocate de zgomot au fost pe prima pozitie in topul afectiunilor de acest fel, a declarat Adriana Todea, sef de sectie medicina muncii din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti. Au fost inregistrate 213 cazuri de boli profesionale determinate de zgomot din totalul celor 330.558 de angajati expusi. In 2005 au fost luate in evidenta de asemenea 209 cazuri de boli profesionale prin pulberi silicogene, 172 prin compusi cu plumb, 118 cazuri de afectiuni prin gaze si vapori iritanti.

Site-uri

  • www.srp.ro – Societatea Romana de Pneumologie
  • www.tuberculoza.ro – informatii despre tuberculoza
  • www.romedic.ro – Ghid de sanatate si medicina
  • www.incds.ro – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate
  • www.medici.ro – informatii medicale
  • www.nationalfitness.ro – centru de fitness, aerobic, cardio, tae-bo, pilates, programe de relaxare si de slabire
  • DicTionar

  • Neuroleptic
  • – Medicament activ asupra psihicului, utilizat in mod deosebit in tratamentul psihozelor.
  • Oligoterapie – Metoda terapeutica ce consta in administrarea de oligoelemente pe cale orala sau intramusculara, in completarea celor furnizate prin alimentatie.
  • Rotula – Os de forma triunghiulara, care participa la constituirea scheletului partii anterioare a genunchiului si permite miscarile de flexie-extensie ale articulatiei acestuia.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info