x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă ORL - Serviciul de Fibroscopie

ORL - Serviciul de Fibroscopie

17 Sep 2013   •   11:42
ORL - Serviciul de Fibroscopie

Simți de ceva vreme că te șicanează arsurile în “capul pieptului”, că urcă pe gât și te fac să îți pierzi vocea sau ai căpătat din cauza aceasta ticul de a-ți “drege” glasul? Sau poate ai constatat că ești răgușit de ceva luni bune și nu îți mai trece, ori îți “obosește” vocea? Te doare cănd înghiți sau simți că ți se duce mâncarea cam greoi pe gât? Se apropie toamna și te gândești cu groază că vine sezonul virozelor iar nasul tău iarăși iți va da bătăi de cap și nu vei putea respira decât dacă stai cu picăturile nazale după tine; în timp ce prietenii tai se distrează și pun țara la cale, tu iarăși vei strănuta în salve și vei sta mai mult ascuns cu fața în șervețele, pentru că nasul tău curge cu un debit de necontrolat!

Mai mult, urechile îți creează și ele probleme și te trezești când ți-e lumea mai dragă că ai rămas “într-o ureche” sau că iarăși îți iau urechile “foc”, iar starea asta ți-e deja familiară pentru că ai mai trecut prin așa ceva și din păcate nu doar odată? Simți că te sufoci sau că ai un nod în gât și te gândești îngrozit la ce e mai rau, (posibil chiar la cancer!), mai mult, venind sezonul rece va trebui poate să porți haine pe gât care îți vor amplifica disconfortul? Copiii tăi aproape la fiecare “escapadă” în colectivitate (pentru că deja vacanța este pe sfârșit) mai “bifează” pe listă o viroză sau mai rău, “pachetul complet” din care nu lipsește otita, febra și plânsul de durere și astfel nopțile voastre devin lungi și albe, neștiind încotro s-o apuci, să îi scoți sau nu, temuții “polipi”? Sforăitul tău trezește vecinii sau îți gonește partenerul din patul conjugal?

Sau poate mâncarea, parfumurile, florile care odinioară îți desfătau mirosul au devenit pentru nasul tău ceva invizibil, pentru că mirosul tău a scăzut dramatic, sau mai rău, te-a cam părăsit de tot? Ai probleme cu nasul fiind mai tot timpul înfundat, sau deja sângerările pe nas
nu-ți sunt străine? Durerile de cap ți-au devenit ca un fel de “a doua umbră“ și de ceva vreme nici secrețiile în nas și în gât nu-ți prea dau pace, iar în nasul tău mirosurile percepute sunt asemenea “brizei” ce străbate dintr-o ghenă de gunoi, într-o zi toridă de vară?

Da, sunt multe întrebari dar din fericire, există și un răspuns la toate. Fibroscopia! Este șansa ta de a afla răspunsul la toate aceste întrebări chinuitoare pentru tine și de a trata la timp boala de care suferi, fiind o examinare care durează numai câteva minute, în medie între 15 - 20 minute.

Și asta nu este singura veste bună! Fibroscopia prezintă un mare avantaj pentru cei cu reflex de vomă exagerat, pur și simplu acesta este absent, la fel ca și senzația de sufocare cu care la endoscopia clasică (sau cea folosită în gastroenterologie) sunt ceva șanse să vă confruntați. Recuperarea după executarea investigației este imediată, iar pacientul se poate întoarce la muncă în aceeași zi, conduce mașina, etc., așadar, nu necesită internare / supraveghere medicală după investigație. Pentru că, repet, sedarea nu este necesară în fibroscopie (excepție făcând copiii foarte mici, sub 4 ani) avantajele sunt enorme în cazul cardiacilor, gravidelor, bolnavilor cu cancer pulmonar care au nevoie de diagnostigare rapidă și sigură. Concret, cu o tijă flexibilă, extrem de subțire, de regula cu un diametru de 2.5 - 3.5 mm, prin abord nazal (așadar evitând contactul cu baza de limbă care ar putea declanșa reflexul nedorit de vomă), după o prealabilă pulverizare de anestezic în mucoasa nazală, putem obține o multitudine de imagini ale “interiorului” nasului și gâtului nostru, imagini care ne vor ajuta să stabilim un diagnostic de precizie, precum și să abordăm conduita terapeutică cea mai adecvată patologiei prezente.

Și înca ceva: Prevenția face cât o mie de medicamente! De ce să faci stoc de medicamente în casă când poți în doar 15 minute să te asiguri că sănătatea ta nu îți este în primejdie? De ce să numeri seară de seară câte stele sunt pe cer când poți să îți asiguri un somn odihnitor, a doua zi fiind tonic și gata să muți munții din loc?

Dr Emilia Florescu
Medic specialist ORL, Clinicile Anima 

×