In cele nouă luni de sarcină respiri pentru doi. Femeia gravidă are nevoi metabolice mai mari, iar aceasta implică şi un consum mai crescut de oxigen, prin urmare şi o creştere a ventilaţiei pulmonare. Este normal să te intrebi dacă nu cumva, in aceste condiţii, astmul creează complicaţii in sarcină.
In cele nouă luni de sarcină respiri pentru doi. Femeia gravidă are nevoi metabolice mai mari, iar aceasta implică şi un consum mai crescut de oxigen, prin urmare şi o creştere a ventilaţiei pulmonare. Este normal să te intrebi dacă nu cumva, in aceste condiţii, astmul creează complicaţii in sarcină. Deşi cantitatea de oxigen care ajunge la făt este redusă din cauza acestei afecţiuni respiratorii, conceperea unui copil nu este contraindicată femeilor astmatice. Sarcina şi naşterea pot evolua firesc, fără complicaţii. Cu o condiţie. "Gravida va fi permanent supravegheată atăt de medicul obstetrician, căt şi de pneumolog", semnalează dr Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie in cadrul Spitalului Clinic Filantropia.
Cu căt boala este mai bine controlată, cu atăt riscurile sunt mai mici. De aceea, gravida va efectua periodic teste de evaluare a funcţiei respiratorii, pentru a verifica dacă fătul primeşte suficient oxigen. Ecografiile sunt de un real ajutor in monitorizarea creşterii fetale. De asemenea, este foarte important ca femeia gravidă să cunoască factorii declanşatori ai crizelor de astm pentru ca, in cele nouă luni de sarcină, să ii evite pe căt posibil.
Riscuri
Cănd boala respiratorie nu este controlată sau cănd gravida are o formă severă de astm, evoluţia sarcinii poate fi serios afectată. In pericol sunt atăt gravida, căt şi fătul. Rezervele insuficiente de oxigen pot limita creşterea intrauterină a fătului. Există, de asemenea, riscul de naştere prematură şi de greutate mică la naştere, avertizează dr Anca Simionescu. Uneori, gravida astmatică dezvoltă hipertensiune arterială de sarcină, care la răndul ei poate favoriza instalarea preeclampsiei.
TRATAMENT. Controlul medicamentos al astmului nu trebuie să se schimbe in perioada sarcinii, precizează dr Anca Simionescu. Specialiştii au ajuns la concluzia că este mult mai sigur să se continue administrarea tratamentului antiastmatic in timpul sarcinii, decăt să fie intrerupt şi să nu existe un control al bolii respiratorii. Tratamentul pe cale inhalatorie prezintă cele mai mici riscuri pentru mamă şi făt. Utilizarea bronhodilatatoarelor şi corticosteroizilor pe cale inhalatorie este permisă atăt in sarcină, căt şi in perioada de alăptare.