O data cu venirea caldurii, alimentele se contamineaza mai usor cu anumiti germeni ce provoaca toxiinfectiile alimentare. De aceea este bine sa consumati produse proaspete, iar in concediu sa evitati terasele dubioase.
STELUTA INDREI
Medicul primar boli infectioase si epidemiologie Rodica Bacruban, de la Institutul âMatei Bals", spune ca alimentele se pot contamina de la o persoana purtatoare de germeni sau daca sunt preparate necorespunzator. Cele mai frecvente toxiinfectii alimentare sunt provocate de germeni precum salmonela, anumiti stafilococi, streptococi, bacilul Cereus s.a.
ALIMENTE. Vara trebuie sa fim foarte atenti la consumul de oua si produse pe baza de oua insuficient preparate termic, acestea contaminandu-se cel mai frecvent cu salmonela. De asemenea, lactatele, carnea de vita sau pasare trebuie consumate cu precautie. âFeriti-va de anumite salate, branza sarata, produse de patiserie cu branza, lapte nefiert, produse preparate din carne de porc deoarece va puteti imbolnavi din cauza stafilococilor", avertizeaza dr. Rodica Bacruban. Respectati cu strictete regulile de igiena atunci cand preparati mancarurile, spalati foarte bine fructele si legumele. Mare atentie si la conservele de peste sau de legume care au capacul umflat, semn ca sunt expirate sau nu au fost bine prelucrate.
SIMPTOME SI TRATAMENT. Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute care se manifesta prin scaune diareice numeroase, dureri abdominale, varsaturi, greata, crampe, dureri de cap, ajungand pana la ameteala si lesin, uneori febra. Bolnavii trebuie sa se adreseze imediat unei unitati medicale. Tratamentul urmareste mai intai rehidratarea pacientului, pentru ca starea de rau este data de aceasta. Dieta va cuprinde in prima zi ceaiuri, supe sarate de legume (pentru cresterea tensiunii), zeama de orez fiert, iar apoi se introduc progresiv orez fiert, branza de vaci, paste fainoase, carne fiarta.
Citește pe Antena3.ro
Prevenirea este cea mai buna solutie
Toxiinfectiile alimentare sunt foarte usor de prevenit prin respectarea normelor de igiena atat din punct de vedere al consumatorilor de produse, cat si al persoanelor care manipuleaza alimentele. Acestea trebuie sa efectueze analizele medicale corespunzatoare muncii in sectorul alimentar, sa respecte normele de preparare a alimentelor etc. Pentru a nu avea probleme evitati alimentele facute din praf de oua, laptele nefiert, ouale crude, apa provenita din surse nesigure. In concediu ocoliti produsele fast-food pregatite si comercializate in spatii insalubre.