Cercetători din mai multe ţări europene au identificat o genă asociată astmului infantil, boala cronică cea mai răspăndită in răndul copiilor. Gena, numită ORMDL3 şi situată pe cel de-al 17-lea cromozom, "are o influenţă extrem de mare asupra dezvoltării astmului in copilărie", explică intr-un articol publicat in revista Nature cercetătorii care au făcut această descoperire.
Cercetători din mai multe ţări europene au identificat o genă asociată astmului infantil, boala cronică cea mai răspăndită in răndul copiilor. Gena, numită ORMDL3 şi situată pe cel de-al 17-lea cromozom, "are o influenţă extrem de mare asupra dezvoltării astmului in copilărie", explică intr-un articol publicat in revista Nature cercetătorii care au făcut această descoperire. Rezultatele studiului au arătat că "această versiune a genei asociată maladiei contribuie la creşterea cu 60%-70% a riscului de a dezvolta astm in copilărie".
Cauzele astmului sunt complexe, pe de o parte, fiind asociate cu mutaţii genetice, iar pe de altă parte, cu alţi factori, precum poluarea, expunerea la fumul de ţigară, stresul, emoţiile puternice, efortul sau infecţiile.
"Descoperirea genei ORMDL3 nu explică in intregime fenomenul care provoacă astmul, dar furnizează o piesă importantă in acest puzzle", a precizat Miriam Moffatt, cercetător in cadrul Colegiului Imperial din Londra. Numărul cazurilor de astm a crescut in ultimele decenii, mai ales in zonele urbane, a subliniat Colegiul Imperial din Londra. Spre exemplu, in Marea Britanie, unul din opt copii se imbolnăveşte de astm. In ţara noastră, statisticile spun că 7% dintre copiii romăni suferă de această maladie, insă rata prevalenţei in răndul micuţilor este in continuă creştere.