x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei ORIGINE VIRALĂ / Obezitatea este contagioasă

ORIGINE VIRALĂ / Obezitatea este contagioasă

de Sînziana Stancu    |    27 Ian 2009   •   00:00

Obezitatea se ia la fel de uşor ca şi un virus, cum ar fi cel al gripei, prin strănut, tuse sau mâini murdare.



Aceasta este ultima descoperire pe care au anunţat-o astăzi cercetătorii, scrie Daily Express. Este vorba despre un "adenovirus" ce poate cauza "plaga grăsimii", răspândită în atât de multe ţări. Cel puţin una din trei persoane obeze ar fi putut deveni supraponderală după ce a căzut victimă a unui virus asemănător cu cel al gripei, extrem de infecţios, cunoscut ca AD-36, explică specialiştii americani de la Centrul de Cercetare Pennington Biomedical, din Louisiana, care au condus studiul. Despre acest virus se cunoaşte că provoacă tuse, dureri de gât, diaree sau conjunctivită, dar poate determina şi multiplicarea celulelor adipoase, ducând la creşterea rapidă în greutate şi, în final, la obezitate. Profesorul Nikhil Dhurandhuar, şeful proiectului de cercetare, afirmă că AD-36 continuă să provoace creşterea în greutate şi persoanelor care l-au contractat într-o anumită perioadă a vieţii lor, chiar şi după ce s-au vindecat de infecţie.

UZINA ADIPOASĂ

"Se ştie că virusul AD-36 pătrunde în plămâni şi se răspândeşte în diferite organe, ca ficatul, rinichii, creierul şi în ţesutul adipos", a explicat profesorul american în emisiunea "Horizon" a postului BBC2. "Când pătrunde în ţesutul adipos, virusul se multiplică şi în acest proces provoacă şi formarea mai multor celule adipoase, ceea ce explică faptul că unele persoane se îngraşă după ce s-au infectat", a continuat Dhurandhuar.

Şocanta descoperire adaugă încă un factor la originea obezităţii, între ceilalţi cunoscuţi până acum, cum sunt un mod de viaţă nesănătos, sedentar, stresant, lipsa de mişcare, hrana hipercalorică, poluarea de orice fel sau factorii genetici. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că vor continua să facă studii mai cuprinzătoare privind originea virală a obezităţii, pentru a stabili cu certitudine legătura între AD-36 şi obezitate. Până acum, experimentele făcute de ei pe şoareci de laborator, pui de găină şi maimuţe infectate cu AD-36 au demonstrat că acestea s-au îngrăşat mult şi repede după ce au luat virusul decât animalele neinfectate. De asemenea, observaţiile făcute de ei asupra oamenilor obezi au arătat că 33% dintre ei fuseseră infectaţi în trecut cu virusul AD-36 cel puţin o dată.

BACTERIILE DIN INTESTINE
Britanicii au făcut, la rândul lor, un studiu privind obezitatea şi au descoperit că şi unele bacterii din intestin pot provoca obezitate. Bacteriile intestinale sunt cele care, în mod natural, transformă alimentele ingerate în energie. Bacteriile au rol vital în acest proces. După ce energia este eliberată din alimente la nivelul stomacului şi intestinelor este stocată în organism sub forma depozitelor de grăsime. Specialiştii susţin că intestinele anumitor oameni produc surplus de energie, organismul  lor stocând astfel tot mai multă grăsime şi devenind, în final, obez.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă