x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei: Pietrele care se reîntorc

Pulsul medicinei: Pietrele care se reîntorc

de Florin Condurateanu    |    07 Feb 2009   •   00:00

Piatra la rinichi nu e o bagatelă. În afara durerilor extrem de violente, formarea de pietre în sistemul rinichiului e semnul că, pe undeva, nişte metabolisme calcă greşit.



Chirurgul dr Cristian Surcel, din echipa renumitului profesor Ionel Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal şi Chirurgie Urologică de la Spitalul Fundeni, spune că în urină se elimină o serie de substanţe şi situaţia normală este ca aceste substanţe să se afle într-o asemenea concentraţie încât urina să rămână lichidă. La unii oameni, anumite defecte apărute în metabolism cresc concentraţia în acele substanţe şi ele se precipită, devenind cristale care nu mai sunt dizolvate de urină.

Cristalizarea în pietre se petrece fie când concentraţia acestor substanţe este crescută, fie când este scăzută cantitatea de urină. Există meserii la care hidratarea insuficientă şi urinarea deficitară înlesnesc apariţia calculilor. Cum ar fi chirurgii, sportivii etc. Numeroase boli metabolice conduc la formarea de pietre în sistemul rinichilor. Obezitatea măreşte riscul formării de calculi. Ca o ciudăţenie uneori, cei care dorm pe o anume parte favorizează băltirea urinei noaptea şi apar pietre la acel rinichi din partea pe care omul doarme. În unele regiuni, unde se mănâncă excesiv lapte şi brânzeturi, creşte riscul de pietre pe bază de calciu.

Cei care abuzează de carne pot face calculi de tip uraţi, iar cei care beau prea multă cafea sau cola fac calculi de tip oxalaţi. Se pune întrebarea: cei care au avut un episod de colică renală riscă să mai treacă prin alte asemenea chinuri? Statisticile arată că 20% din cei care au suferit o colică renală prezintă recidivare după un an. În aceste cercetări s-a mai concluzionat că 40% din cei care au avut pietre la rinichi, după cinci ani, fac o recidivă, iar, după zece ani, riscul de recidivă creşte la 70%.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă