'Aproximativ 3% din populatie sufera de hipotiroidism, adica o tiroida hipoactiva. Mai mult de jumatate din totalitatea femeilor au prezentat trei sau mai multe simptome de hipotiroidism in ultimul an. Daca va numarati printre ele, aceasta poate explica de ce sunteti supraponderala.
Glanda tiroida, in forma de fluture, este pozitionata in jurul partii anterioare a traheei, chiar sub marul lui Adam, si produce un hormon care regleaza metabolismul si functia organelor. Influenteaza fiecare organ, tesut si celula din organism.
Cand tiroida nu produce hormonul in cantitate suficienta – ceea ce se intampla in mod frecvent, deoarece sistemul imunitar produce anticorpi care lezeaza sau distrug glanda – este posibil sa prezentati urmatoarele simptome:
n o crestere ponderala de 4, 5 kilograme sau mai putin, prin retentie hidrica;
n Astenie;
n tulburari de dispozitie;n par si tegumente uscate, aspre;
n raguseala;
n neatentie;
n dificultati la inghitire;
n intoleranta la frig.
Femeile prezinta un risc mai mare, comparativ cu barbatii, de a avea o tiroida hipofunctionala. Numai pentru ca sunteti supraponderala si va simtiti obosita nu inseamna ca suferiti de o disfuntie a tiroidei.
'Cred ca multe femei spera ca o crestere ponderala este cauzata de tiroida', spune dr Gay Canaris, conferentiar de medicina interna.
Cum va dati seama daca ar trebui sa va faceti analizele de tiroida?
Discutati cu medicul dumneavoastra despre simptome. Astenia poate fi cauzata de alte afectiuni, cum ar fi anemia, cancerul, depresia sau tulburarile de somn. Poate fi si rezultatul muncii in exces.
Greutatea dumneavoastra normala
Pasul 1: Calculati-va indicele masei corporale
Pierderea in greutate eficienta incepe cu stabilirea tintelor corecte. 'Atat de multe dintre femeile cu care lucrez se simt invinse daca nu ating scopul pe care si l-au propus, chiar daca sunt la doua kilograme diferenta de greutatea ideala', spune dr Stephen P. Gullo, presedintele Institutului de Stiinte pentru Sanatate si Greutate din New York. Unele merg chiar pana acolo incat renunta. Altele spera sa ajunga la greutatea pe care o aveau in facultate sau in ziua nuntii. Dar este posibil ca acest tel sa nu fie realist. O strategie mai buna consta in stabilirea unei tinte pe baza indicelui masei corporale (IMC), un raport intre greutate si inaltime.
Impreuna cu circumferinta taliei (discutata la pasul 2), indicele masei corporale este un indicator mult mai exact al grasimii corporale totale fata de greutatea corporala, ca un sigur parametru.
Pentru a va calcula IM:
1. Aflati-va greutatea in kilograme;
2. Impartiti aceasta valoare la inaltimea in metri la patrat (si anume, inaltimea dumneavoastra, exprimata in metri, inmultita cu ea insasi) si veti obtine IMC-ul dumneavoastra);
Un IMC intre 18,5 si 25 este considerat cel mai sanatos. Sunteti supraponderala daca IMC-ul dumneavoastra este de 25 sau peste si obeza daca este de 30 sau peste aceasta valoare;
'Cand o persoana are un IMC de 25, riscul de boala creste, deoarece tensiunea arteriala, colesterolul, glicemia si riscul de diabet cresc si ele', precizeaza dr Foreyt. 'Am descoperit, de asemenea, ca la un IMC de 30, trei sferturi din totalitatea persoanelor prezinta cel putin un factor de risc pentru boala cardiaca, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea.
Dar IMC-ul nu trebuie lasat sa scada sub 18,5 – o astfel de valoare este prea mica, deoarece nu este sanatos sa fiti subponderala.'
Continuarea in numarul urmator