x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tehnologie - O seringă fără dureri

Tehnologie - O seringă fără dureri

21 Sep 2007   •   00:00
Tehnologie - O seringă fără dureri
Sursa foto: Gary W. Meek/

Tehnologia imprimantelor cu jet de cerneală a folosit ca model pentru un plasture care va inlocui căt de curănd dureroasele injecţii.

Tehnologia imprimantelor cu jet de cerneală a folosit ca model pentru un plasture care va inlocui căt de curănd dureroasele injecţii.

Singurele substanţe administrate in prezent prin plasturi sunt cele pe care pielea are capacitatea de a le absorbi, aşa cum este nicotina sau unele calmante. Cea mai mare parte a medicamentelor care conţin molecule mai mari nu poate fi administrată decăt prin injectare. Noul dispozitiv, dezvoltat după modelul cartuşelor cu cerneală ale companiei HP, introduce medicamentele in piele la fel ca seringile, dar acele sunt minuscule şi nu ating receptorii durerii.


Acele seringilor obişnuite pătrund prin stratul cornos (primul strat al pielii) şi străbat epidermul, ajungănd in derm, acolo unde se găsesc receptorii durerii. Acele plasturelui străbat numai stratul cornos şi epidermul, aşa incăt nu se declanşează senzaţia de durere. Un plasture are 150 de ace minuscule şi rezervoare cilindrice care pot fi umplute cu medicamentele necesare pacientului. Un microcip ataşat plasturelui controlează atăt doza de medicament, căt şi momentul din zi in care se administrează tratamentul. Un alt avantaj al dispozitivului este acela că permite administrarea concomitentă a mai multor substanţe medicamentoase. "In acelaşi timp am putea administra atăt insulină, căt şi glucagon - indicat in caz de supradozare a insulinei, ceea ce ar constitui un mare avantaj pentru diabetici", a declarat pentru BBC John O’Dea, managerul firmei irlandeze de biotehnologie Crospon, care a preluat licenţa HP pentru producţia plasturilor.


RISC DE INFECŢII. Profesorul Brian Barry, de la Universitatea Bradford, Marea Britanie, studiază de căţiva ani metode noi de administrare a substanţelor prin piele. Barry este de părere că plasturele are un mare potenţial, insă trebuie testat mai atent inainte de
a-l pune la dispoziţia pacienţilor. "Producătorii trebuie să demonstreze că minusculele inţepături provocate de plasture nu sunt o cale de intrare pentru bacterii şi virusuri care provoacă infecţii", atrage atenţia profesorul Barry. Dispozitivul va intra pe piaţă in aproximativ trei ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă