Virozele respiratorii sunt atât de frecvente, mai ales în sezonul rece, încât este aproape imposibil să nu experimentaţi măcar un episod în timpul sarcinii. Deşi se pare că atât virusul gripal, cât şi virusurile responsabile de apariţia "răcelilor", a guturaiului nu produc malformaţii genetice la făt, totuşi din cauza scăderii imunităţii gravidelor şi a limitării posibilităţilor terapeutice (numeroase medicamente sunt contraindicate în sarcină) virozele respiratorii ridică probleme în aceste circumstanţe. Astfel, femeile însărcinate fac forme prelungite de boală şi sunt mai frecvent expuse complicaţiilor, cum ar fi sinuzita, bronşita sau pneumonia.
Simptome
Boala începe cu semnele obişnuite: febră, obstrucţie nazală, strănut, secreţii nazale abundente, dureri în gât, cefalee, dureri musculare, tuse, stare de oboseală. Dacă afecţiunea nu tinde să se amelioreze după patru-cinci zile sau dacă apare o simptomatologie severă este important să vă prezentaţi rapid la medic. Simptomatologia la care mă refer este următoarea: febră mare, frisoane, dureri toracice (care pot semnala debutul unei pneumonii) sau gât foarte dureros, cu amigdalele şi ganglinonii din jur măriţi în volum (care orientează către o angină streptococică), dureri mai ales la nivelul capului sau feţei, cu o secreţie nazală galben-verzuie (care arată instalarea unei sinuzite), tuse persistentă, chinuitoare, vărsături.Există însă alte viroze, frecvente şi ele în acest sezon, care se transmit tot pe cale respiratorie, dar care pot avea repercusiuni asupra fătului. Aşa sunt varicela, rubeola, infecţia cu virus citomegalic. Dacă aţi avut varicelă sau rubeolă în copilărie, sunteţi imună la aceste afecţiuni şi sănătatea dumneavoastră şi a fătului nu este în pericol. Dacă nu aţi făcut aceste boli şi constataţi ca aţi intrat în contact cu persoane bolnave, este important să vă prezentaţi la medic. În fine, alte viroze, rujeola, mononucleoza, oreionul nu par să afecteze fătul.
Atenţie la medicamente
Aşa cum spuneam, foarte multe medicamente sunt contraindicate în sarcină şi de aceea mai mult decât oricând este important să evitaţi automedicaţia şi să urmaţi numai tratamentul prescris de medic. Febra, mai ales când depăşeşte 38 de grade, trebuie combătută, pentru că se pare că afectează fătul. Pentru tratarea durerilor şi a febrei puteţi folosi paracetamol, dar nu aspirină sau inflamatoare nesteroidiene. Decongestivele nazale pe bază de pseudoefedrină pot fi administrate, dar după primul trimestru de sarcină. Antibioticele nu au efect în viroze, cu excepţia tratării complicaţiilor. Oricum, numai un număr restrâns pot fi folosite în sarcină şi doar la indicaţia medicului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru combaterea tusei.RECOMANDĂRI. Folosiţi picături saline pentru curăţarea nasului şi faceţi gargară cu soluţie salină pentru gâtul inflamat. Puteţi cumpăra soluţiile saline de la farmacie sau să le preparaţi acasă (o linguriţă de sare la o cană de apă calduţă). Dormiţi cu trunchiul sau capul uşor ridicat, sprijinit de perne pentru a facilita drenajul secreţiilor în timpul nopţii şi a evita tusea şi acumularea secreţiilor nazale. Pentru a combate febra, faceţi duşuri calde şi frecţii.
SFATUL MEDICULUI. Încercaţi să vă odihniţi cât mai mult, să mâncaţi sănătos, multe legume şi fructe proaspete, să vă hidrataţi suficient nu numai cu apă, ci şi cu sucuri naturale, ceaiuri calde. Preparaţi un amestec din lămâie şi miere pentru a calma gâtul dureros. Un umidificator are efect foarte bun. Dacă nu aveţi, faceţi inhalaţii câte zece minute de trei-patru ori pe zi cu soluţii preparate sau cu apă fierbinte în care puneţi câteva picături de ulei de eucalipt, mentol sau pur şi simplu aspiraţi aburul cald de la duş.
Citește pe Antena3.ro