ISTORIA MEDICINEI
De-a lungul timpului, virusurile gripale au facut milioane de victime, iar oamenii de stiinta au aratat preocupari intense pentru depistarea lor. De la epidemiile care afecteaza zone geografice limitate, virusurile gripale ajung sa afecteze zone extinse ale globului, declansand pandemiile.
Numai in ultimii 400 de ani, gripa a declansat peste zece pandemii. "Gripa a ramas fenomenul cel mai putin controlat, afectand o mare parte din populatie, indiferent de varsta sau de experienta infectioasa anterioara", crede dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta
pentru Gripa.
Din cele mai vechi timpuri
Descrierea unei boli cu simptomatologia gripei a fost facuta inca din anul 412 i.Hr., de Hipocrate. Din putinele date pastrate de atunci reiese ca in 430 i.Hr., Atena ar fi fost devastata de o infectie asemanatoare gripei, iar in timpul Razboiului de 100 de ani (1337-1453), armatele franceze si engleze ar fi fost subrezite de gripa. Insa prima descriere concreta a unei epidemii de gripa, cu simptomele specifice, dateaza din 1173, iar prima pandemie atestata de oamenii de stiinta s-a petrecut in vara anului 1580. A izbucnit din Asia si s-a extins apoi in Africa, Europa si America. Numai la Roma au murit peste 8.000 de oameni, in vreme ce in Spania mai multe orase au fost decimate de virus. O alta pandemie a izbucnit in 1729, in Rusia. In sase luni, gripa a cuprins intreaga Europa, iar in trei ani virusul s-a raspandit pe toate cele cinci continente, mortalitatea atingand cifre uluitoare. Tot in Rusia s-a declansat, in primavara lui 1889, o alta pandemie. Pana in 1891, ea a cuprins majoritatea zonelor populate de pe glob.
Secolul al XX-lea
Nici una dintre pandemiile de pana atunci nu poate fi comparata insa cu cea din 1918, care a ramas in istorie sub denumirea de "gripa spaniola". Se estimeaza ca virusul gripal a omorat atunci aproape 21 de milioane de oameni, adica mai multi decat au murit in cele doua razboaie mondiale. Numele pandemiei este explicat prin faptul ca in Spania si Italia a facut numarul cel mai mare de victime. Oamenii de stiinta leaga aparitia gripei spaniole de China. De acolo, muncitorii care au emigrat in Statele Unite ale Americii si in Europa ar fi adus cu ei si virusul. El s-a extins si a evoluat rapid in India, Africa si Australia. "Gripa spaniola" a afectat in special tinerii. In 1957-1958 a avut loc o alta pandemie: "gripa asiatica". Ea a inceput in februarie 1957, in Orientul Indepartat, si s-a raspandit rapid in intreaga lume. Numai in SUA, in timpul acestei pandemii, au murit peste 70.000 de oameni. Gripa "Hong Kong" (1968-1970) a facut, la randul ei, peste 33.000 de victime in intreaga lume, majoritatea batrani.
Dovezi
Primele mentiuni despre gripa aviara dateaza de peste un secol. Dovezi ale primelor cazuri de gripa aviara apar pentru prima data in Italia, in 1878. De atunci si pana in prezent, aceasta epidemie a facut ravagii in repetate randuri. In ultimii ani, gripa aviara si-a facut aparitia in principal in zona Asiei. In 2003, Coreea de Sud a anuntat mai multe cazuri de gripa la o ferma de pasari. Epidemia s-a extins rapid in Coreea si a ajuns peste granita, in Taiwan si Vietnam. Un an mai tarziu, in 2004, Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat decesele a trei persoane in Vietnam, din cauza gripei aviare. Indonezia, Cambodgia, Thailanda si Malaysia au confirmat si ele, in acelasi an, prezenta gripei aviare la pasarile domestice. In iulie 2005, Indonezia a anuntat primele decese provocate de gripa aviara. O luna mai tarziu, virusul este depistat si in Tibet, Rusia si Kazahstan. In total, in Asia au murit pana in prezent 65 de persoane.
|
STIATI CA |
|
CLASIFICARE. Virusul gripal A este responsabil de declansarea celor mai multe pandemii de-a lungul istoriei. El sufera variatii majore, se raspandeste rapid si produce imbolnaviri severe. Toate categoriile de varste sunt afectate de virusul de tip A si se intalneste deopotriva la oameni si la animale. Virusul gripal B este mai putin agresiv decat cel de tip A si este caracteristic oamenilor. Este capabil de a declansa epidemii, insa niciodata pandemii. Primii afectati de virusul gripal B sunt copiii. Virusul gripal C se intalneste rar la oameni si nu are
capacitatea de a declansa epidemii.
|
Citește pe Antena3.ro