Bancherii au la vânzare locuințe noi sau vechi la prețuri mult mai mici decât cele din piață. Sunt fie apartamente din ansamblurile imobiliare construite de dezvoltatori cu credit, care nu au putut fi vândute, fie proprietăți cumpărate individual de oameni, cu bani împrumutați de la bănci, care se află în executare silită.
Peste 10.000 de apartamente și case sunt acum scoase la licitație de bănci pentru a fi vândute, după ce proprietarii acestora nu au mai reușit să-și achite ratele și sunt în executare silită.
Primele 10 bănci din România, care totalizează 80% din activele sistemului bancar, au în prezent la licitație 6.713 de locuințe, potrivit anunțurilor publicate pe site-urile acestora.
Prețurile sunt mai mici decât cele cerute de proprietarii care vând pe piața liberă, respectiv între 7.000 de euro pentru un apartament cu două camere în orașul Călărași și 80.000 de euro pentru o locuință cu patru camere situată într-o zonă centrală din Capitală.
Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitație, prețul scade cu 25% față de prețul evaluat, așa încât achiziția se face la 75% din valoarea inițială, și tot așa până se vinde.
De exemplu, recent, un apartament de două camere, confort unu, la etajul 2 din 3, în Calea Ferentari din București, a fost vândut cu 27.000 de euro, iar o locuință cu două camere în Arad, cu 20.842 de euro.
În Bacău, o locuință cu 3 camere, decomandată, P/4, a fost achiziționată cu numai 9.500 de euro, iar în Covasna, patru camere, cu 22.500 de euro.
Deși pare chilipir, nu prea sunt cumpărători
În ciuda prețurilor foarte atractive, nici 10% din locuințele scoase la licitație nu-și găsesc cumpărători. Oamenii evită complicațiile care apar după achiziționare. Proprietarii vechi refuză să plece și se creează o situație destul de neplăcută să dai afară o familie, poate și cu copii, afirmă executorii.
Aceștia spun că de cele mai multe ori în astfel de apartamente se intră după scandaluri îngrozitoare, spărgând ușa. Sunt şi cazuri în care noul proprietar poate pierde ce a cumpărat, dacă fostul proprietar dă banca în judecată pentru diferite clauze abuzive din contractul de credit.
Cum poți pierde ce ai cumpărat
„Eu am achiziționat un apartament la licitație și am avut probleme pentru că executorul nu a avut procedura completă, așa că actul meu de adjudecare este nul, eu, ca un cumpărător de bunăcredință, nu am nicio vină, eu cum pot să-mi recuperez taxa pe tranzacție și celelalte cheltuieli? Legea este făcută greșit în România, deoarece cumpărătorul nu este protejat. Luați exemple din alte state, unde cine cumpără un bun executat nu are probleme, și banca trebuie să-ți ândă locuința goală, nu cu vechii proprietari, că doar nu-i cumpărăm și pe ei”, a comentat Jianu Daniel pe siteul imobiliare.ro.
Executarea silită nu este soluţia ideală nici pentru bănci. Locuinţele sunt vândute în pierdere, iar creditele răuplatnicilor nu sunt recuperare decât parţial, și astfel problemele cu clienții nu dispar.
Ce se mai execută la bănci?
- BCR 2.611 de apartamente și case;
- BancPost 1.712 locuințe;
- Raiffeisen 520 de apartamente și 330 de case;
- BRD 286 de apartamente și 324 de case;
- Banca Transilvania 166 de locuințe;
- CEC Bank 154 de apartamente și 192 de case;
- ING 33 de locuințe;
- Alpha Bank 337 de locuințe;
- Volksbank 33 de apartamente și 14 case.
Ansambluri rezidențiale de vânzare
Mai mult de 15 ansambluri imobiliare sunt scoase la licitație sau la vânzare directă de către lichidatori sau de către băncile care le-au finanțat, potrivit portalului executari.com. Cel mai mare este Obor Towers, situat chiar lângă Parcul Obor, în București, și care are 125 de locuințe cu 1-4 camere.
Prețul de vânzare este de 3,6 milioane de euro. Un bloc cu 15 apartamente (2s+P+5E), situat în Sectorul 3 din București, este scos la vânzare cu prețul de un milion de euro.
Un alt ansamblu, construit parțial, Cernica Resi-dence, format din 9 blocuri (P+ 3), în total 178 de apartamente, este de vânzare la prețul de 4,5 milioane de euro, negociabil. Și BCR are în proprietate mai Cei executați silit iau tot din apartament, inclusiv uși, gea muri, sparg căzile, așa că nimic din ce este acolo nu se mai poate folosi.
Una peste alta, paguba poate fi mai mare decât redu cerea obţinută în urma licitaţiei. multe ansambluri rezidențiale pe care le vinde la bucată. Ansamblul Colina Mare din Sinaia cu prin de 109 apartamente, prețurile pornind de la 30.107 de euro, plus TVA, și ajungând la 85.988 euro, plus TVA.
Un alt ansamblu aflat în proprietatea băncii este Octopus Garden, situat în apropiere de Șoseaua Giurgiului, parcurile Carol şi Tineretului.
Blocul are un regim de înălțime S+P+8E, un număr de 157 de apartamente de 1, 2, 3 și 4 camere, cu terase spațioase. Aici mai sunt de vânzare doar trei apartamente de două camere, cu prețuri cuprinse între 70.000- 74.500 de euro.