Explozia consumului şi extinderea companiilor de retail se simte puternic şi pe piaţa industrială şi logistică din Bucureşti şi din marile oraşe. Cererea de astfel de spaţii a atins în primele nouă luni ale anului 310.000 metri pătrați, cât nivelul înregistrat în întreg anul trecut. Vestea bună este că peste 60% este cerere nouă, adică venită din partea unor companii care se dezvoltă, nu se mută sau relochează.
Cererea în creştere a determinat dezvoltatorii să investească în construcţia sau extinderea de noi centre logistice. “Aproape 275.000 metri pătrați de spații industriale și logistice au fost livrate în primele nouă luni ale anului 2016, din care 58% , respectiv 159.000 metri pătrați în București”, a declarat Andrei Drosu, research consultant JLL Romania. Cea mai recentă ofertă nouă, livrată în trimestrul trei, include 43.000 de metri pătrați ca extensie a P3 Logistics Park în București, 25.000 metri pătrați dezvoltați de CTP la Cluj pentru Profi și inaugurarea a 15.000 metri pătrați, extensie a Industrial Park Brașov. Alți 71.000 metri pătrați de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de circa 5% în București și de sub 10% în afara Capitalei.
Stocul la finele lunii septembrie era de 2,5 milioane de metri pătrați, din care 1,1 milioane de metri pătrați în București.
Cine sunt chiriaşii
Firmele de retail și de logistică sunt cele mai active , aşa se explică şi faptul că 65% din cererea totală a vizat Bucureștiul. Alte tranzacții s-au semnat în Timișoara (15% din cerere), și în alte orașe precum Braila, Deva, Cluj-Napoca sau Reșița. Şase din primele zece tranzacţii au fost realizate de firme care activează în domeniul logistici şi care au avut nevoie de mai multe spaţii de depozitare ca urmare a măririi volumului de activitate. Alte două au fost depozite noi închiriate de retaileri şi numai două tranzacţii au avut ca obiect spaţiile industriale. Acestea au fost realizate de companii din domeniul componentelor auto la Brăila şi la Timişoara.
”Pentru acest an estimăm că suprafața de spații logistice și industrial închiriată va depăși 350.000 metri pătrați, o suprafață record, cea mai mare înregistrată vreodată în România într-un an” Andrei Drosu, research consultant JLL Romania
Top 10 contracte noi semnate în acest an
Chiriaș Proiect Suprafața (mp) Tip spațiu
Carrefour P3 Logistic Park 30,000 Depozit/ Retail
Yazaki WDP Park Braila 29.000 Producție/ Automotive
OTZ Logistic CTPark Bucharest West 15,000 Logistică
HeyForm VGP Timisoara 13,400 Producție/Automotive
Flanco KLG 10.000 Retail
Delamode AIC Industrial Park 10.000 Logistică
Van Moer Logistics CTPark Bucharest West 5.180 Logistică
KLG Cluj-Napoca Industrial Park 5.100 Logistică
CTDI Log IQ Center 5.000 Logistică
Delamode KHD Logistics 5.000 Logistică
Sursa: JLL
P3 îşi schimbă proprietarul
Fondul suveran al Singapore GIC achiziționează dezvoltatorul de spatii logistice P3, prezent și în România, de la TPG Real Estate și Ivanhoé Cambridge. P3 deţine în Europa 163 de depozite de cea mai bună calitate plasate în 62 de locații în 9 țări. Printre ele se află P3 Bucureşti, cel mai mare parc logistic din țară, achiziționat de la CA Immobilien Anlagen AG la începutul anului 2015. Acesta cuprinde 11 depozite cu o suprafată totală de 305.000 de metri pătrați. Valoarea acordului se ridică la 2,4 miliarde de euro si reprezintă cea mai mare tranzacție de real estate din acest an din Europa. Tranzacția face obiectul aprobărilor organismelor de reglementare și se așteaptă să fie încheiată până la sfârșitul anului 2016.
Dezvoltatorul și operatorul de parcuri logistice și industriale CTP a extins cu 30.000 de metri pătraţi parcul de la kilometrul 23 al A1. Suprafaţa a fost deja închiriată de companiile cu activitate pe piaţa logistică OTZ Logistics, DSV şi Van Moer Logistics.