Cei peste 50.000 de români care au credite în franci elveţieni vor mai avea de pătimit până ce-şi vor vedea împrumutul transferat în lei. Consiliul Patronatelor Bancare a solicitat autorităţilor în drept de a sesiza Curtea Constituţională să uzeze de aceste prerogative, astfel încât legea să devină nefuncţională. Bancherii nu vor sta cu mâinile în sân şi vor ataca şi ei legea la Curtea Constituţională. Dacă nici aşa nu vor avea câştig de cauză, ar putea apela la Curtea de Arbitraj de la Washington, după modelul din Croaţia, unde una dintre bănci a dat în judecată statul croat și a cerut daune pentru paguba provocată.
Românii nu sunt singurii est-europeni care au fost momiţi cu credite în franci elveţieni. Şi în Polonia, Croaţia şi Ungaria lucrurile au stat la fel, numai că la ei situaţia a fost tranşată mai repede, la câteva luni de la explozia francului. Cu excepţia Poloniei, unde autorităţile se mai gândesc încă.
Ungurii au transferat în moneda lor naţională, prin lege, toate împrumuturile din franci, euro sau yeni japonezi, la cursul din data conversiei, noiembrie 2015. Aici, băncile și statul au ajuns la un acord, statul suportând, parţial, costul conversiei. Banca Centrală a Ungariei a oferit direct valută de 8 miliarde de euro băncilor, din rezervă, pentru a închide pozițiile valutare. Problema creditelor în valută, în special a celor în franci elveţieni, a avut, în cazul Ungariei, o particularitate. Împrumuturile în această monedă reprezentau aproximativ 50 la sută din creditele contractate de administraţiile locale.
Guvernul croat, în proces cu băncile
În Croaţia au fost convertite numai creditele din franci elveţieni, în euro sau în kuna, moneda lor națională, la cursul din mometul acordării. Este vorba de împrumuturi în valoare de trei miliarde de euro. A rezultat o rată mai redusă pentru debitori, dar și pierderi estimate la circa un miliard de euro pentru bănci. Bancherii nu au stat nici aici cu mâinile în sân.
UniCredit Bank, acționarul Zagrebačka Banka, a chemat statul croat la Curtea de Arbitraj de la Washington. Şi Comisia Europeană a avertizat că ar putea demara procedura de infringement pentru încălcarea legilor comunitare.
În Polonia situaţia bate pasul pe loc. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a câştigat anul trecut alegerile promiţând să rezolve problema celor cu împrumuturi în moneda elveţienilor. După alegeri, a dat însă înapoi văzând cum merg lucrurile la vecinii croaţi.
Se deschide cutia Pandorei
Revenind în România, lucrurile se complică şi aici. Clienţii cu credite în euro se consideră nedreptăţiţi şi cer şi ei conversia creditelor în lei. Grupul Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari din România a anunţat că este nemulţumit în legătură cu forma în care a fost adoptată legea conversiei creditelor în franci elveţieni, potrivit unui anunţ al grupului. Oamenii susţin că prin noua lege adoptată s-a rezolvat numai parţial problema şi cer ca şi creditele în euro să fie convertite la cursul istoric. ”Este o decizie problematică. Odată ce s-a adoptat pentru franci elveţieni, s-a deschis cutia Pandorei. Au frâu liber să ceară acelaşi lucru cei care au credite în euro, în dolari şi oricine ar avea credit în valută”, spune Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice.
Ungaria este singura ţară unde autorităţile au bătut palma cu bancherii şi au transferat toate creditele, inclusiv din euro, în forinţi. Costul a fost suportat parţial de guvern, parţial de bănci.