„Trebuie să avem grijă ca această lecție a luptei, a dorinței de libertate să fie predată tuturor generațiilor viitoare. Vă rog, împreună să păstrăm un moment de reculegere pentru cei ce și-au pierdut viața în lupta contra comunismului. Nu am să zic niciun cuvând despre contracandidații mei, pentru că au zis colegii mei mai devreme. Nu vreau să zic, pentru că zic singuri. De fiecare dată când au ocazia se portretizează așa cum sunt, nu așa cum trebuie pentru funcția de președinte al României. Aici este vorba despre libertate, aici la Timișoara s-a strigat libertate. Libertatea și democrația nu se joacă la ruleta rusească, se apără prin vot corect și cinstit. Să fie alegeri libere, nu manipulate. Să fie rezultatele românilor așa cum simt ei, așa cum cred ei că trebuie să asigure, atât președinția, cât și guvernarea”, a spus Nicolae Ciucă.
Acesta a mai spus că este important ca liberalii să le spună românilor „despre aceste mașinării ale binomului PSD-AUR”.
„Am venit în fața tuturor românilor cu o viziune, cu un program prezidențial și unul de guvernare. Programul prezidențial ,,România prosperă și sigură" nu are cum să fie desprins de programul de guvernare. Sunt două fațete ale aceleași monede. Nu putem să vorbim de prosperitate fără să asigurăm viziunea, asumarea și politicile economice liberale. Am demonstrat în cei 5 ani de când PNL este la guvernare, că atunci am reușit să realizăm creștere economică, România, pe timpul guvernării noastre a avut creșterea economică ce a situat-o în primele 5 țări din UE. Am avut cea mai mare absorbție de fonduri europene din țara noastră. Nu le prezint acum pentru că trebuie să le punem cumva în contrapondere cu ceea ce ni se întâmplă astăzi cu guvernarea PSD.”, a mai spus Ciucă, la Timișoara.
Acesta a precizat că în 2022, România a avut creștere economică sănătoasă și a fost prima dată când România a avut creștere pe investiții, nu pe consum.
„Astăzi, dacă ne uităm la cifrele care au fost emise de instituțiile care fac aceste evaluări, în trimestrul 3 avem creștere economică 0. Din păcate, deficitul se duce aproape de 8%, poate peste 8%. În timpul guvernării noastre, cu toate crizele suprapuse, guvernul nostru a reușit să scadă deficitul cu un punct procentual. Investițiile străine directe anul acesta, la sfârșitul lunii erau de 3,5 miliarde de euro, comparație cu 10,4 miliarde de euro. Absorbția de fonduri europene, România mai are până în 2029, în PNRR mai sunt 80 de miliarde de euro, în cei 5 ani, ca să ajungem să depășim 90%, va trebui să facem o absorbție de minim 17 miliarde de euro pe an, de aceea vă spun că avem nevoie de modelul liberal economic. Am demonstrat că suntem singurii în măsură să generăm absorbție de fonduri europene, să câștigăm încrederea investitorilor străini”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Președintele PNL adaugă nu putem să vorbim de familie, de comunitate, de creșterea pensiilor și a salariilor, dacă nu este dezvoltat mediul de afaceri, dacă nu i se dă consistența să investească, dacă nu sunt aduși bani la bugetul de stat.
„Banii sunt aduși de mediul de afaceri. Datoria publică este de aproape 53% și are tendințe să se ducă până la 55% la finalul anului. România nu este atât de echilibrată economic să își poată permite și un deficit mărit. Singura soluție este să încurajăm mediul de afaceri, să asigure predictibilitate, să mențină cota unică, așa cum ne-am asumat noi, liberalii. Să menținem plafonul la microintreprinderi și să asigurăm că pilonul 2 nu o să fie naționalizat, așa cum a încercat PSD. Noi ne propunem ca pilonul 2 să continue să se consolideze. Noi ne propunem ca salariul mediu net să crească de la 5.000 la 7.000 de lei, ne propunem să creștem numărul locurilor de muncă. România trebuie să se dezvolte, să pornim de la tot ceea ce înseamnă valorile noastre identitare. Pentru mine este un moment în care mi-am asumat să candidez, pentru că am considerat că după ce am îmbrăcat uniforma militară, după ce am slujit țara, țara merită să-i dau înapoi tot ceea ce mi-a dat în acești ani”, spune Ciucă.
Liderul PNL a mai spus că și-a asumat pactul pentru satul românesc: „O Românie dezvoltată se bazează pe o mediană consolidată. Împreună cu mine, dragi primari, trebuie să reducem diferența dintre viața în mediul urban și rural, asta se poate doar prin clasa de mijloc. Primul punct este acel angajament de a milita pentru o viață mai bună și integrată a persoanelor cu dizabilități, dincolo de grupul de consilieri pe care le-am constituit, o să funcționeze și o structură: PNL dizabilități, care se va ocupa strict de această problemă. Al doilea punct este pentru persoanele care suferă de autism și Sindrom Down, părinții simt nevoia de un angajament din partea decidenților politici, pentru a li se cuvenii atenția pentru ca și ei să poată să fie integrați în societate.Este nevoie de această coerență a acțiunilor, a deciziilor și a măsurilor reale. Al treilea punct, este vorba de familiile, de mamele care au 3 copiii și mai mult, despre mamele care își cresc singure copiii. Pentru fiecare dintre ele avem în programul de guvernare și asumat de către mine, proiecte care să vină și să respecte tot ceea ce însemană o familie cu 3-4-5 copii. Robert Sighiartău, la vârsta sa, are deja 5 copii. Ultimul punct este cel legat de companiile care deschid afaceri în mediul rural, care angajează preponderent doamne și domnișoare și care nu resimt niciun ajutor din partea statului. Doamnelor și domnilor, o să militez ca românii să își recâștige demnitatea, încrederea și mai ales să ne recâștigăm încrederea în noi și în forța noastră. O să militez ca tinerii să nu plece din țară”, adaugă Nicolae Ciucă.
(sursa: Mediafax)