x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile au făcut jumătate de miliard de euro profit

Băncile au făcut jumătate de miliard de euro profit

de Daniela Ivan    |    23 Aug 2016   •   18:15
Băncile au făcut jumătate de miliard de euro profit
Sursa foto: Hemera Technologies/Getty Images

Sistemul bancar din România a obţinut, în prima jumătate a acestui an, un profit net de peste o jumătate de miliard de euro (531 milioane de euro). Suma este cu aproape 17 miliarde de lei peste valoarea din perioadă similară a anului trecut, potrivit statisticilor publicate de către Banca Națională a României.

Cele mai mari trei bănci locale, BCR, BRD şi Banca Transilvania, au obţinut cumulat un profit de aproximativ 256 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 50% din profitul total al sistemului bancar. Cel mai mare câştig, 458,3 milioane de lei, circa 102 milioane de euro, a fost raportat de Banca Transilvania.

Pe locul al doilea s-a plasat BRD Groupe Societe Generale, care a obţinut un câştig net de 381 milioane de lei, respectiv 84,5 milioane de euro, în semestrul 1 din 2016. Pe podium urcă şi BCR, cu un profit net de 315,1 milioane de lei (70,2 milioane de euro) în trimestrul 1 din 2016.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, spune că este foarte puţin probabil ca acest nivel de profitabilitate să se menţină şi în a doua parte a anului. “Băncile au marcat un câştig, pe de o parte, în urma tranzacţiei de achiziţie a Visa Europe Limited de către Visa Inc, care nu se va mai repeta, şi, pe de altă parte, din reducerea presiunii pe credite neperformnate”, a spus Dumitru.

Acesta a mai precizat că în activitatea de bază nu au fost creşteri semnificative. Cea de a patra bancă din sistem, Raiffeisen, a marcat un câştig de 36 milioane de euro în prima jumătate a anului 2016, în scădere, faţă de 48 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2015.

Rezultatele au fost afectate în principal de provizioanele pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a Legii dării în plată. Pe piața bancară românească activau la jumătatea anului 36 de bănci, din care șapte sunt sucursale ale unor bănci străine. (D. Ivan)

 

×